КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОМЕНИ – ВИЗА ЗА ЕС

Реч на Борислав Цеков при приемането на промени в Конституцията – 26 януари 2005 г. 

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ (НВ): Благодаря, уважаеми господин председателю.

Уважаеми народни представители, Парламентарната група на Новото време ще подкрепи внесения проект за поправки в Конституцията, защото сме дълбоко убедени, че той не само отговаря на непосредствените приоритети на България, свързани с европейската интеграция, но значително подобрява институционната рамка, с която България ще прави своята европейска политика като пълноправен член на Европейския съюз.Като че ли в днешната дискусия с повече или по-малко основание фокусът, акцентът се поставя най-вече върху текста за продажбата на земя на чужденци, но на мен ми се струва, че това, което остава незаслужено встрани от общото ни внимание и което е едно от големите достойнства на предлаганите промени в Конституцията, е новият текст на алинеи 3 и 4 на чл. 105, с които изрично се формулира задължение на правителството, на Министерския съвет да информира Народното събрание по въпроси, отнасящи се до задължения, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, а разбира се, и се задължава правителството да информира предварително и да дава отчет за своите действия, когато участва в разработването на актове на Европейския съюз, където се изисква правителствено представителство.Именно тези разпоредби, изрично включени в Конституцията, ще подчертаят много по-силно парламентарния характер на държавата.

Вярно е, че общият дух и тълкуване на Конституцията водят в тази посока, дори и без изричното формулиране на тези текстове, но всички знаем и сме свидетели как по ред причини нашата политическа практика показва, че парламентът поради особеностите на едно или друго правителствено мнозинство често се превръща в безгласен придатък на изпълнителната власт. Това беше и една от ключовите слабости на политиката на правителството при водене на преговорите с Европейския съюз. Те се водеха в голяма степен без участието, без знанието, без пълноценната информация на Народното събрание относно ангажиментите по различните преговорни глави, които така или иначе обуславят развитието на цели сектори от българската икономика за десетилетия напред.

Именно този начин, създавайки гаранция на конституционно ниво, че парламентът вече няма да бъде заобикалян и ще има своите адекватни механизми да въздейства и да участва във формирането на позициите, които правителството от името на Република България представя на равнище Европейски съюз, за нас, Новото време, е един много добър момент.

Ние ще подкрепим предлаганите промени, отново подчертавам, защото те значително подобряват конституционната рамка за участието на българските институции в Европейския съюз. Не бива в Европейския съюз да звучат гласовете изолирано на тази или онази българска институция, защото нашият глас, българският глас в Евросъюза ще бъде силен, когато е обединеният глас на българските институции. И предлаганите конституционни промени, особено в тази им част, засилващи ролята на парламентарния контрол върху правителството в областта на евроинтеграционната политика, водят именно в тази посока и ние ще ги подкрепим единодушно. Благодаря ви. (Ръкопляскания от ПГНВ и НДСВ)

Обратно в „Парламентарни речи“

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: