КРИТЕРИИТЕ ЗА ИЗБОР НА ОМБУДСМАН

Реч на Борислав Цеков относно критериите за избор на национален омбудсман – 21 април 2004 г.  

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Прожекторите бяха включени, вероятно защото господин Борислав Цеков от името на Парламентарна група „Новото време“ иска да направи изказване.   

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ (ПГНВ): Уважаема госпожо председател, уважаеми народни представители! На 8 май миналата година Народното събрание прие Закон за омбудсмана, с който за първи път в историята на българската държавност се създава такава институция като гарант за спазването на основните права и свободи на гражданите. Депутатите от Новото време, заедно с много други колеги, взеха активно участие в този процес, внасяйки законопроект, чиито основни принципи и постановки залегнаха в окончателния вариант на приетия закон. В срок от три месеца от влизането на новата законодателна уредба в сила трябваше да бъде избран и да започне да функционира българският омбудсман. Въпреки изтичането на този законово установен срок още в края на месец март, не са проведени официални консултации за номиниране на подходяща кандидатура, обединяваща възможно повече и различни обществени и политически среди. Ето защо, водени от убеждението, че личността, която ще заеме за първи път тази длъжност, ще има особено значение за изграждането и цялостния облик на институцията занапред, Парламентарната група на Новото време изразява следното принципно становище:

Основните задачи, които омбудсманът трябва да осъществи, са на първо място да олицетвори на национално равнище готовността на държавата да служи добре на своите граждани, да ограничи лошите административни практики и да съдейства за повишаване на доверието на гражданите към администрацията като решава или спомага за решаването на ежедневните им проблеми. Наред с това омбудсманът трябва да съдейства ефективно за повишаване качеството на управлението, като от позицията на своята институционална независимост и в рамките на своите законови правомощия не само огласява слабостите в управлението, но и оказва пътищата за тяхното преодоляване. Тези задачи обуславят необходимостта номинирането на кандидатура за омбудсман да има не само политическа, но и широка гражданска легитимност. Това може да стане само чрез възможно по-широк диалог между политическите сили, включващ и диалог с представители на неправителствения сектор и медиите. Не бива да се допуска затварянето на процеса на номиниране и избиране на омбудсман само в тесните партийни рамки на една или друга парламентарна група или политическа сила.

Парламентарната група на Новото време смята, че основните критерии, на които трябва да отговаря личността, която ще бъде избрана за омбудсман: са привързаност към ценностите и принципите на демокрацията, гражданското общество и правовата държава; доказан обществен авторитет и активна гражданска позиция в процеса на демократичните преобразувания в нашата страна след 1989 г.; неангажираност с пряка партийно-политическа дейност; подкрепа от авторитетни граждански организации, работещи в областта на гражданските права, социалната защита, екологията или антикорупционните инициативи.

Парламентарната група на Новото време предлага представители на всички парламентарни групи да формират работна група, която да проведе консултации и с неправителствения и медийния сектор като предпоставка за номинирането на консенсусна и авторитетна кандидатура, отговаряща на горепосочените критерии. Убедени сме, че само с подобен принципен подход българският парламент ще предотврати възможната политизация и партизация на предстоящия избор за омбудсман. Благодаря ви. (Ръкопляскания от ПГНВ и Коалиция за България)

Обратно към „Парламентарни речи“

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: