Либералното управление е като тамян за дявола на олигархията

Реч на Борислав Цеков в парламентарните дебати по вота на недоверие към правителството на Симеон Сакскобургготски – 28 май 2003 г.  

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ (НДСВ): Уважаеми господин председателю, уважаеми господин министър-председателю, уважаеми министри, уважаеми госпожи и господа!

Всичко е било в тази зала, но такова чудо май не е било. Такъв панаир, но не на суетата, а на демагогията, май не е имало. Слушайки изказванията, особено последното, все повече се убеждавам, че мотивите на този вот са писани на коляно. Чуваме един хаотичен сбор от безпочвени обвинения и скучно празнодумство. Такава инфлация на думите може да се сравни единствено с хиперинфлацията, с която мъдрото управление на БСП удари по джоба на всеки българин. (Ръкопляскания от НДСВ и възгласи: „Браво! Браво! Браво!“.)

За сметка на това говорят интересни хора от опозицията – все бивши министри, все активни дейци в минали управления. И ако човек пада от Марс, ще си каже: когато тези хора са били на власт всичко е било по мед и масло. Явно, благодарение на тях България е стигнала невиждано благоденствие и изведнъж се е появило това управление на НДСВ и ДПС и е развалило всичко. Виждате ли какъв абсурд произтича от приказките на опозицията днес?

Но, както обикновено, в стремежа си да се самодоказва, опозицията неусетно затъва в измисления свят на лъжата и демагогията. Разбирам, че много от вас се чувстват там като у дома си, но ви призовавам все пак да се върнете в реалния свят. Отначало ще ви е неуютно, но ще свикнете. И когато свикнете, ще разберете, че твърденията ви, че политиката на правителството е тотално провалена са не само израз на политическо късогледство, но са и дълбоко неверни.

Естествено, няма управление, което на 100 процента да удовлетвори с резултатите си очакванията и на политическата сила, и на обществото. Ако самокритично и обективно анализираме изминалите години от управлението на НДСВ и ДПС, ще намерим и слабости, и грешки в някои области. Това е неизбежно. Но значи ли това, че е основание да отречем цялостната политика? Това, че някой свири фалшиво, означава ли да забраним музиката въобще?

Истината е, че политиката на НДСВ и ДПС ускори модернизацията на България. Нашето управление се превърна в носител на непозната след 1989 г. управленска философия, насочена към пълен демонтаж на създавания старателно преди нас корупционен модел на управление. (Ръкопляскания от НДСВ.)

Днес България има шанс да се измъкне от статуквото на предначертания криминално-мафиотски преход. Статукво, от което се хранят вече 13 години, при това добре, хора и среди и в двете стари партии – БСП и СДС. Същите хора, които 13 години под светлините на прожекторите разиграват непримирим политически конфликт, а зад кулисите са съдружници в разграбването на България. (Ръкопляскания от НДСВ.) Същите, които обслужват истинските босове на подземния свят, истинските собственици на контрабандните канали, заченати в канцелариите на Държавна сигурност.

Именно поради това, голямото предизвикателство пред старите партии днес е почтените хора в тях да ги прочистят от марионетките на мафията. А предизвикателството пред всеки отговорен политик е да не допуска с делата и с идеите си да влиза в съзвучие с онези, които искат да върнат България назад.Имам чувството, че улисани във вътрешнопартийни сметки вие като че ли не виждате реалните процеси, които се развиват в страната, защото в ход е една пълзяща тенденция, целяща да възстанови накърнените позиции на мафията във властта.

В началото на нашето управление мафията и нейните храненици мислеха, че всяко чудо е за три дни, че отново, както винаги, ще бъдат недосегаеми, че и с този премиер и с това мнозинство ще могат да се разберат, само че бяха излъгани. Правителството и мнозинството, водени от премиера, поеха фронтална атака срещу сивата икономика, корупцията и контрабандата. И резултатът е налице, колкото и да ви е мъчно. Днес бизнесът в България диша по-спокойно от всякога Бюджетът се пълни с мита и акцизи, които по ваше време пълнеха касите на бандитите. И само тях ли? (Ръкопляскания от НДСВ.)

Разбира се, в тази война сигурно и ние имаме пробойни, но я водим. Истинските кукловоди на подземния свят, червените барони, мутрите с пагони и без пагони добре разбират, че в модерна България – член на Европейския съюз и НАТО, няма място за тях и за техните схеми, канали и мафиотизирани структури. Затова искат това правителство да си отиде.

Ах, как страстно желаят това, между другото!

Затова се мобилизират и крупни финансови интереси, развихря се мощна пропагандна кампания, която трябва да внуши на обществото, че мнозинството всеки момент ще се разпадне, че премиерът май не владее положението и вие пригласяте на всичко това.

Само че реалностите са други. Не само че премиерът държи здраво управленското кормило, но и управляващото мнозинство не се разпада, стабилно е и ще продължи да бъде стабилно и единно не заради някакъв конюнктурен интерес или политически инат (ръкопляскания от НДСВ), а защото знаем, че разлята вода воденица не кара и че трябва да доведем до успешен завършек нашето управление. Защото само така България ще се отърве от мъртвата хватка на мафията. И тази наша последователност безспорно изнервя разните там стари ченгета, превъплътили се от инструменти на комунистическата репресия в едри риби в мътното море на сивата икономика. И уж случайно пред очите на всички ни в публичното пространство разноцветни глашатаи вече говорят в един глас как е важно не просто да си отиде това управление, а да дойде здрава ръка, да дойде хунта, сръбски вариант.

РЕПЛИКИ ОТ КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ: Да дойде Бойко Борисов.

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: За първи път след 1989 г., уважаеми дами и господа, мафията се чувства сериозно застрашена и отправя поглед към властта, която вече не ги обслужва. Лошото е, че волно или неволно и вие пригласяте на това. Във вашите мотиви четем, цитирам: „Правителството е вредно и опасно за България, респективно за всеки български гражданин“, край на цитата. Да, вредно и опасно е, но грешите само по въпроса за кого е вредно и опасно.

Истината е, че правителството на НДСВ и ДПС е вредно и опасно за онези, които още искат да живеят в старото време. За онези, които искат да възкресят призраците от времето на Жан Виденов, за онези, които искат една клика от бивши ръководители на Държавна сигурност, създали мафията и подземния свят и организираната престъпност, да продължи задкулисно да властва чрез марионетките си най-вече в старите партии и на различните етажи на властта. Тези хора нямат нужда от демокрация и пазарна икономика. За тях управлението на НДСВ и ДПС е като тамян за Дявола – вредно и опасно. (Ръкопляскания от НДСВ и ДПС.)

Но искам да ви кажа, че няма да отстъпим, няма да предадем очакванията на хората. Въпреки циничните клевети, въпреки организираното омаскаряване, ще продължим градежа, защото това е градеж в името на една нова и модерна България и ще го направим. (Оживление в залата.)

Благодаря ви. (Ръкопляскания от мнозинството.) 

Обратно в „Парламентарни речи“

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: