НОВОТО ВРЕМЕ – НАЙ-АКТИВНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА

Реч на Борислав Цеков по повод 1 година от формирането на парламентарната група на Новото време – 11 март 2005 г.  

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ (НВ): Уважаеми господин председателю, уважаеми господин министър-председателю, уважаеми господин министър, уважаеми дами и господа народни представители!

Навърши се една година от създаването на Парламентарната група Новото време. (Шум и реплики отляво.)

В нашата учредителна декларация ние, депутатите нововремци, заявихме политическа воля да влеем нова енергия в българския парламент и да работим за такъв дневен ред в законодателната дейност, който реално отговаря на обществения интерес. Една година по-късно можем да кажем, че със своята активна законодателна дейност и инициативи превърнахме тази политическа воля в трайна и устойчива политика на Новото време.

Равносметката е красноречива: 64 внесени законопроекта от народни представители от Новото време, от които приети и обнародвани в „Държавен вестник“ са 29 закона. Актуалните въпроси към правителството, внесени от депутати от Новото време са 32. Тази на пръв поглед суховата статистика показва еднозначно, че Новото време е един от активните фактори в парламентарния живот на България. (Ръкопляскания от НВ)

Нещо повече, чрез последователната си политика на непримиримост към грешките и безобразията в управлението и същевременно на конструктивен стремеж към постигане на съгласие за решаване на проблемите Новото време се превърна в един от важните катализатори на политическия диалог в Тридесет и деветото Народно събрание.Не на последно място, чрез взаимодействието си с широк кръг неправителствени, браншови, синдикални организации по конкретни общественозначими въпроси Новото време доказа на дело, че е реален представител на гражданските интереси в българския парламент. Сред значимите политически успехи на Новото време бих поставил особен акцент върху договорените при приемането на държавния бюджет допълнителни 135 млн. лв. за българското образование. В законодателен факт се превърна предложението на Новото време тези средства да бъдат инвестирани в следните приоритетни направления: въвеждане на информационни и комуникационни технологии в училищата, по-пълно обхващане на децата в ученическа възраст в системата на средното образование, подобряване на енергийната ефективност на българските училища, повишаване на квалификацията на преподавателите и оптимизиране на училищната мрежа.

За първи път се постигна съгласие тези средства да се изразходват и разпределят съобразно национални стратегии, внесени от правителството и приети от Народното събрание, което гарантира, че тези средства няма да бъдат изхарчени, а ще бъдат инвестирани дългосрочно за решаването на важни проблеми.

Приети бяха и редица законопроекти на Новото време, които дават нови възможности и перспективи пред българското образование и наука и пред националното предприемачество. Прието беше предложението на Новото време да се въведат данъчни облекчения за фирмите, даряващи компютри и периферни устройства на училища и научноизследователски институти; прието беше предложението на Новото време да бъде отменен патентния данък за Интернет-клубовете, които ние наричаме „читалищата на модерния свят“; прието беше предложението на Новото време да се въведе отговорност на държавата за забавено възстановяване на данъчния кредит на фирмите. Това са реални и конкретни резултати от политиката на Парламентарната група на Новото време, които българският бизнес, българската наука и всяко семейство, в което расте ученик, ще усетят постепенно през следващите години.Вярваме, че до края на мандата на Тридесет и деветото Народно събрание ще бъдат приети и нововремските законопроекти, с които се премахват привилегиите на висшата администрация за закупуване на ведомствени жилища за безценица, както и законопроекта, с който се дава право на гражданите да предизвикват национален референдум по значими общонационални въпроси.

Тук е мястото на подчертая, че Новото време е единствената политическа сила, която реално иска българските граждани сами да избират своите депутати, а не да гласуват за партийни листи, подредени от разноцветните политбюра. Ето защо ще продължим усилията за постигане на съгласие, възможно по-широко съгласие за въвеждане на мажоритарен елемент в избирателната система, а в предстоящите парламентарни избори ще търсим разширяване на обществената подкрепа за мажоритарното начало. През тази първа година от учредяването на нашата парламентарна група каузата и идеите на Новото време далеч надхвърлиха тесните стени на парламентарния живот. Създаването на политическа партия Новото време и изграждането на нейната национална структура показа, че нововремската кауза завладява умовете и сърцата на все повече български граждани, на активните хора, които работят и се образоват, на средния бизнес, който се развива и инвестира, на модерните млади хора, които искат нови перспективи за развитие на България, а не безпринципни битки с призраци от миналото.

Само за четири месеца партия Новото време изгради общински организации в повече от 90 общини на България с повече от 8 хил. члена, а в други 50 тече активна подготовка. (Шум и реплики отляво.)

До края на м. април Новото време ще бъде не само парламентарна група, а и национално изградена политическа сила, реален субект в либералното пространство на България. Казвал съм го и няма да се уморя да го повтарям: днес пред прага на Европейския съюз България повече от всякога има нужда от диалог и съгласие, защото само с общи и градивни усилия ще съумеем да посрещнем предизвикателствата пред европейското ни бъдеще.

Днес няма нужда от дребнави и овехтели партийни страсти. Днес няма нужда от политиканстване на махленско ниво, а от държавническа мисъл и отговорност, които ще позволят, първо, ускорено да наваксаме изоставането в жизнения стандарт на България в сравнение със страните от Европейския съюз и, второ, да създадем такава социално-икономическа среда и законодателна рамка, които да подготвят българския бизнес за острия конкурентен натиск в общоевропейския пазар. И не на последно място ще позволят българският глас в Брюксел да звучи убедително като обединения глас на българските институции, провеждащи една национална отговорна политика.

Новото време като национално отговорна политическа сила и парламентарна група ще работи за това. Винаги ще бъдем партия на диалога и съгласието, партия на обществения интерес, която последователно работи за модернизацията на България и няма да позволим на фалшиви пророци и прегракнали клакьори, на старите партии и техните глашатаи да наденат своите стари дрехи на Новото време, защото идеите на Новото време са по-големи от всички тях! Благодаря ви. (Ръкопляскания.)

Обратно в „Парламентарни речи“

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: