СРЕЩУ БЕЗОБРАЗИЯТА НА ВИЦЕПРЕМИЕРА ЛИДИЯ ШУЛЕВА С ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА „БУЛГАРТАБАК”

Реч на Борислав Цеков по повод внесения от вицепремиера Лидия Шулева меморандум за приватизацията на „Булгартабак” – 3 февруари 2005 г. 

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Благодаря Ви, господин Имамов. От името на Парламентарната група на Новото време има думата народният представител Борислав Цеков. 

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ (НВ): Благодаря, уважаеми господин председателю. Уважаеми народни представители, уважаеми министри, драга Шулева!

Днес ще бъда кратък, защото за пореден път се оказва, че да се задават въпроси към Шулева и да се очакват членоразделни отговори е толкова смислено, колкото нейните разговори с пингвините от Антрактида. (Смях.)  

Българският парламент отново беше унизен чрез представената тук папка с един трети меморандум, в кавички, писан очевидно часове преди това заседание на някой от компютрите на консултанските фирми на Шулева. Скалъпен, невиждан от никой по съответния ред. С други думи свидетели сме отново на едно измамливо поведение или както би казал господин Панайотов „шиканьозно поведение“ от страна на вицепремиера Шулева.

Лъсна вече пред очите на цялото общество грозната истина, съдържаща се в истинския меморандум, подготвен от Шулева и нейния приятелски кръг. Този меморандум, както справедливо беше вече казано, макар и прекалено образно, се превръща и би се превърнал в един истински Ньойски договор за българския тютюнев отрасъл. Благодарете се горещо на Бога, госпожо Шулева, че не се стигна до тази сделка с Вашите параметри, защото утре щяхте да отговаряте за това, а вероятно щяхте да бъдете и клиент на съдебната система! 

ВАЛЕРИ ЦЕКОВ (НДСВ, от място): Плашиш, Цеков! 

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: Този меморандум е погребението на работните места на българските тютюнопроизводители. Този меморандум очевидно не защитава стратегическия интерес на България от съхраняване и развитие на тютюневия отрасъл. Този меморандум очевидно е в интерес единствено и само на приятелските фирми и кръгове на госпожа Шулева.

И никой не даде нито едно убедително доказателство, че истината, която днес лъсна пред българското общество, има и друга гледна точка. Напротив, няма. Радвам се, че днес Лидия Шулева е малко по-скромна в сравнение с онзи ден, когато поведението й справедливо беше окачествено като политическа арогантност.Но Новото време не може да бъде доволно – не от отговорите, а от липсата на отговори. Очевидно тук вече трябва да се търси политическа отговорност. Това не може да продължава! Не може да има стратегия, приета от Народното събрание, а Шулева да превишава правата си, превръщайки се в някакъв едноличен Надзорен съвет, превръщайки се в някакъв едноличен Министерски съвет, загърбвайки волята на Народното събрание и т.н.

Аз поздравявам министър Дикме, че си е оттеглил подписа от меморандума. Това е една достойна позиция. Иначе той щеше днес да носи тази отговорност наравно с Шулева. Новото време подкрепя проекта за решение, който е внесен и в който ние сме съвносители, констатиращ пълното несъответствие на действията на Шулева, отразени в тези меморандуми, и целите на стратегията, приета от Народното събрание.

Новото време изразява крайното си неудовлетворение от действията на министър Шулева и ги окачествява като един потенциален Шулевагейт. Днес не може вече да се говори за сделка за „Булгартабак“, а за Шулевагейт, за аферата „Шулева“. И тази афера е разписана много ясно в тази папка, която отново, в последния момент беше внесена вчера в секретното деловодство на Народното събрание.

Новото време изразява още веднъж острия си протест срещу тази далавера, но Новото време категорично заявява и повтаря своята ясна позиция в подкрепа на приватизацията на „Булгартабак“, но приватизация в интерес на българския тютюнев бранш, приватизация успешна, прозрачна и в съответствие със стратегическите цели, така както са формулирани те в стратегията, приета от Народно събрание, а не така, както са формулирани от користните интереси на приятелския кръг на Лидия Шулева. (Ръкопляскания от Парламентарната група на Новото време.)

Обратно в „Парламентарни речи“

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: