СТАРОТО ВРЕМЕ НЕ ТРЯБВА ДА НАДЕНЕ НА БЪЛГАРИЯ СВОИТЕ ОВЕХТЕЛИ ДРЕХИ!

Реч на Борислав Цеков в дебатите по вота на недоверие към правителството на Симеон Сакскобургготски – 11 март 2004 г.

 БОРИСЛАВ ЦЕКОВ (ПГНВ): Уважаеми господин председателю, уважаеми господин министър-председателю, членове на Министерския съвет, уважаеми народни представители! Лайтмотивът на днешния вот, внесен от БСП, е социалната безотговорност на правителството. Силна фраза, може би звучаща ефектно за някои. Но днешната дискусия трябваше да започне с едно определяне поне на критериите и параметрите, по които преценяваме дали едно правителство е социално отговорно или не.

Смятам, че много добра отправна точка за това е следната оценка отпреди време, която ще си позволя да цитирам: „България и българското общество изживяват криза – дълбока и многостранна. Тази криза засяга всички сфери и структури на обществото и държавното управление. Най-засегнатите от тези сфери са промишлеността и селото, банковата система, социалното осигуряване, образованието, здравеопазването и културата. Спестяванията на гражданите се стопяват. Авторитетът на държавните институции катастрофално спада поради невъзможността на държавните институции да се справят бързо с кризата. Гражданите губят надежда, тяхната инициатива и предприемчивост намаляват, а в много случаи са блокирани.“

Не бързайте да се радвате господа от левицата. Това е оценката, която от името на Парламентарната група на БСП е прочетена от тази трибуна на 10 януари 1997 г. Оценка за управлението на БСП по време на правителството на Жан Виденов. (Реплики от Коалиция за България).

Тази оценка, макар и меко, но достатъчно прецизно очертава параметрите на едно безотговорно и антисоциално управление. И затова аз предлагам тази оценка да се приеме като дефиниция за социална безотговорност и тогава да съпоставяме дали можем да наречем такова и днешното българско правителство. А съпоставката е ясна за всеки трезвомислещ човек.

Правителството, водено от Симеон Сакскобургготски е по-социално от червените правителства на Андрей Луканов и Жан Виденов. По-социално и по-отговорно в социалната сфера е именно днешното правителство, защото безработицата не расте главоломно, а устойчиво намалява. Защото заплатите, пенсиите и спестяванията на хората не се стопяват за часове от хиперинфлация. Защото няма опашки за хляб, режими на тока и гладни бунтове, каквито имаше по време на управлението на БСП.

Разбира се, в мотивите на вота, наред с множеството неверни констатации и неоснователни обвинения, са посочени и редица реални проблеми. Но тези проблеми не са нито създадени, нито задълбочени от това правителство. Те отдавна, за съжаление, са се превърнали в хронични проблеми на българското общество. Нима демографската криза е проблем, създаден или задълбочен от това правителство? Разбира се, има и слабости в социалната сфера, където правителството не намира верните решения. Сред тях особено място заема неефективното и недостъпно за много български граждани здравеопазване. И тъй като ние от Новото време не търсим евтини политически дивиденти, а просто работим, в най-близко време ще предложим пакет от мерки в областта на здравеопазването, които ще предложим на това правителство и на министъра и ще настояваме за тяхното приемане час по-скоро. Защото не можем да търпим всички ние – и това се отнася не просто за една или друга парламентарна група – всички ние като депутати не би трябвало да търпим тези проблеми да се задълбочават поради политиканстване на дребно и излишно протакане.

За Новото време е абсолютно неприемлива и практиката, която скандализира българското общество – да се облагодетелстват висши чиновници и министри с ведомствени жилища на безценица или с компенсаторни бонове. Затова ние от Новото време внесохме конкретен законопроект, който забранява да се придобиват жилища от висшия управленски ешелон. По наша инициатива се провежда серия от парламентарни изслушвания, които целят да установят истината за раздадените жилища във всички министерства и ведомства. Настояваме новодомците да понесат отговорност, в това число и политическа. (Ръкопляскания от ПГНВ.)

Казвам това, за да покажа още веднъж, че Новото време прави реални неща, които решават реални проблеми без да ги политизираме излишно и без празнодумство за разлика от БСП, които точно с такава цел в началото на този мандат се опитваха да прокарват някаква анкетна комисия, която, видите ли, трябвало да обследва какви жилища били раздадени при управлението на Иван Костов, без да се предлага нищо конкретно за решаването на тези проблеми. Въобще начинът, по който БСП, първо, реши да внесе вот на недоверие, а после мъчително – е, то не е толкова срамно, че мъчително са го формулирали – мъчително и дълго формулираха неговите мотиви, е най-красноречивото доказателство, че този вот е самоцел, че той е една безогледна имитация на опозиционност, зад която не стои ясна и убедителна управленска алтернатива. Макар че, вчера БСП като че ли разкри някои от намеренията си за бъдещо управление, а именно да сключи договор с мутрите, тоест да даде амнистия на мафията. Новото време не може да подкрепи вот, внесен от партия, която иска да управлява по този начин. Категорично отхвърляме подобна страшна перспектива пред България. Защото държава, която се договаря с престъпниците, е нищо друго освен мафиотска държава. А в такава държава обикновените хора живеят в нищета и страх.

Разбира се, едва ли е тайна, че една от скритите цели на този вот е подмяната на обществения дебат. Защото върхушката на БСП – и неслучайно подчертавам върхушката – се страхува от всичко онова, което ще промени порочния политически модел. БСП е против мажоритарното начало в изборите. Част от върхушката в БСП е и против референдумите, против прозрачността и отчетността на бюрокрацията. Затова за БСП е важно днес парламентът например да не обсъжда Избирателния кодекс, а да се политиканства на махленско ниво и да се губи политическо време. (Реплики от Коалиция за България.)

Защото големият въпрос днес е, че казвайки сбогом на прехода, нашето общество все още остава подвластно на неговите кошмари – бедност, престъпност и корупция. Това е големият дебат. Затова нека спрем да губим времето на България в партийни битки. Настоявам и бъдещето на днешните партии да не бъде предметът на най-разпалените дискусии. Това не е важно за обществото. Важно е каква ще бъде България утре.

Затова има значение дали в този парламент ще се сформира тематично мнозинство, което да въведе цялостно новите правила за развитие на България, основани на принципа „възможности за всички и отговорност от всеки“. Само така бюрокрацията ще се подчини на народа, властта ще се върне в ръцете на гражданите чрез мажоритарното начало и референдумите, обществото ще се произнася пряко по ключовите за националното развитие въпроси. Чрез тези нови правила ще има отчетност за всеки лев от данъците на българските граждани и прозрачност в управлението на държавната и общинската собственост. Разбира се, трябва да извадим на светло отношенията пари – политика. Чрез прозрачни правила за финансиране на партиите, етичен кодекс на депутатите и публичност на лобистките контакти – това е задачата, която трябва да изпълним в този парламент и затова е важно той да довърши мандата си. Просто няма време за губене. Затова ще подкрепим правителството днес. (Шум и реплики от Коалиция за България.)

Но тази задача трябва да стане общо дело, господин премиер. Именно в тази посока трябва да се насочи общественият дебат. Не в махленските политикани, които 13 години и повече действат в ущърб на обществото поради собственото си политическо безсилие. Все повече хора обаче разбират, че зад подобни заклинания и прокоби, които се опитват да ни тикат в дребнотемието, които се опитват да подменят реалните проблеми, а и реалните решения, разбира се, се крие само паническият страх на една затънала в тинята на прехода политическа върхушка и нейния антураж. Неистово желание да я караме по старому и да не се търси сметка никому. Само че това статукво устройва политиците на старото време, но не устройва българския народ.

Точно старовремците ще се провалят в отчаяните си опити да надянат своите стари дрехи на Новото време. Защото тези стари дрехи са пропити с недъзите на прехода. На изкривените от политическа злоба лица, на хората, за които политиката се изчерпва с дребно интригантство и взаимно омаскаряване. Новото време казва: нека сложим край на политиката на емоциите, време е за политика на прагматизма.

От първия ден в Народното събрание, от първия внесен законопроект, с който възстановихме достойнството на Българската православна църква, ние работим за това и ще продължим да го правим. Ще го правим с всеки, който вярва, че това е пътят към модерна България. Само така, сме убедени ние, от Новото време, а вярвам и много други колеги, че ще изведем България отвъд кошмарите на прехода. Благодаря ви. (Ръкопляскания от ПГНВ.)

Обратно в „Парламентарни речи“ 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: