Три парламента и шест правителства погребаха АЕЦ „Козлодуй”

Реч на Борислав Цеков в парламентарните дебати по вота на недоверие към правителството на Симеон Сакскобургготски – 28 ноември 2002 г.

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ (НДСВ):

Уважаема госпожо председател, господин министър-председателю, уважаеми министри, уважаеми дами и господа!Наистина е много жалко, че когато България вече получи покана за членство в НАТО и очакваме пътната карта за присъединяване към Европейския съюз към 2007 г. днес опозицията се опитва да ерозира евроатлантическия консенсус в нашето общество, да постави под съмнение последователната политика на парламентарното мнозинство и на кабинета за интеграция на България в евроатлантическите структури.

Какво правят днес СДС и БСП? Те се опитват да маскират тази по същество антиевропейска, а това значи и антибългарска линия с една привидна загриженост за ядрената ни енергетика. И не случайно казвам „привидна загриженост“, защото три парламента и шест кабинета след 1992 г. със серия от действия и бездействия удряха удар след удар по българската ядрена енергетика.

Да си припомним ли кой и кога започна обсъждането на въпроса да се закриват или не блокове от АЕЦ „Козлодуй“? Това беше правителството на СДС оглавено от Филип Димитров през 1992 г. Архивите са живи! И тук отдясно стоят както бивши министри в това правителство, така и хора, които пишеха доноси пред Съвета на Европа и искаха закриване на АЕЦ „Козлодуй“, щото била вредна. (Ръкопляскания от мнозинството.)

Да си припомняме ли, че това прословуто Споразумение от 1993 г. беше подписано и ако то е толкова погрешно, къде бяха тогава СДС и БСП и защо не си мръднаха пръста? Отговорът е: пак бяха в парламента и пак бездействаха, а сега?…

Къде беше вашата експертна загриженост и национална отговорност, господин Овчаров, когато през 1995 – 1996 г. Вие като шеф на енергетиката получихте звучен шамар от Г-7, която ви попита защо продължавате да бездействате и не сте взели дори проби от Първи блок на АЕЦ „Козлодуй“, с което сринахте и без това крехкото доверие към България по този въпрос? Какво въобще направи правителството на Жан Виденов, за да модернизира Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“? Бездействаше! И се сетихте чак през 1997 г. с едно ваше писмо в разгара на Виденовата зима, която вашето „компетентно“ управление сервира на българския народ, а ако сте го забравили, ще ви припомня и номера на писмото, да обяснявате на Европейската банка какво тепърва България щяла да прави след като спахте цял мандат.

За да стигнем, разбира се, до прословутия Меморандум от 1999 г., с който, и това е ясно за всички, правителството на СДС пое ангажимент и изрази политическа воля безусловно и дефинитивно да изведе реактори от Първи до Четвърти от експлоатация. Като остана за договаряне дали това ще е през 2006 или две-три години по-късно. Но безусловно и дефинитивно пое ангажимента да ги закрие.С други думи, дами и господа, днешната опозиция подпали чергата на българската ядрена енергетика.

И на фона на цялата тази поредица от ангажименти и пропуснати шансове, проспано време, днешното правителство благодарение, разбира се, и на активното обществено мнение, постигна един безпрецедентен успех – пробив в преговорите и в твърдата позиция на държавите-членки на Европейския съюз по въпроса за АЕЦ „Козлодуй“. Защото днес вместо: „Закрийте си реакторите, защото сте поели ангажимент!“, Европейският съюз казва: „Поели сте ангажимент, но ще ви изпратим експертна проверка“.Именно тази експертна проверка, дами и господа, ако тя има резултатите, които вярвам, че всички бихме искали да има, ще се превърне в основанието България да търси по-нататъшен напредък по този въпрос.

Правителството по този начин отвори вратата, която меморандумът на Надежда Михайлова затръшна! (Ръкопляскания от мнозинството.)

Правителството направи стъпка към постигането на крайната цел, заложена в решението на Народното събрание, а именно, реакторите Трети и Четвърти да бъдат изведени от експлоатация непосредствено преди членството на България в Европейския съюз. Това е една стъпка в тази посока, в изпълнение на това решение.

Но бих искал да подчертая, че смисълът на днешния дебат е далеч по-широк от неаргументираните твърдения на опозицията. За мен, а вярвам и за голяма част от колегите, да не кажа за всички от НДСВ и ДПС, е важното, че пред очите на цяла България днес се разкрива една старателно укривана 13 години тайна. Излиза на светло една коалиция от хора и среди, които под светлините на прожекторите демонстрират години наред непримирим политически конфликт, а зад кулисите са съдружници в разграбването на България. (Ръкопляскания от мнозинството.)

Една коалиция на сини и червени, която носи отговорност за неимоверните тежести на българския преход! И днес тази коалиция се изправя срещу евроатлантическата кауза на България. (Ръкопляскания от НДСВ и ДПС.)

Изправя се, и то водена не само от дребнави теснопартийни интереси, а за да обслужи един интерес, който е интереса на онези, които под маската на евроскептицизма прикриват нежеланието си България да бъде страна с европейски правов ред, с функционираща пазарна икономика, с европейски антикорупционни механизми. Защото интеграцията към Европейския съюз и НАТО означава да натикаме сивата икономика и мафията в ъгъла. А това пък означава да приключи синьо-червената далавера. (Ръкопляскания от блока на НДСВ и ДПС.)

И бих си позволил, господин министър-председателю, да се обърна към Вас, защото един отруден и достоен българин от моя избирателен район – бай Георги, ме помоли да Ви предам нещо именно днес. Той каза: „Предайте на премиера, че ако трябва да съдя с емоциите си, ще крещя от недоволство заради беднотията, на която ни обрече калпавото управление след 10 ноември. Бих сложил дори и вашето правителство в този кюп, ако не виждах надежда във вашите действия срещу корупцията и поканата ни за НАТО. Затова с разума си Ви призовавам, господин премиер – казва бай Георги – не предавайте българската кауза, която днес се нарича присъединяване към Европейския съюз. Защото само Европейският съюз означава повече работа и поминък за нас, обикновените хора.“ (Бурни ръкопляскания от блока на НДСВ и ДПС. Депутатите от мнозинството стават на крака.)

Аз съм убеден, господин премиер, че нито Вие, нито кабинетът, нито парламентарното мнозинство ще предадете тази кауза – евроатлантическата кауза на България, и то не само заради хора като бай Георги, а защото това е единственият път към просперитета на нашата нация.И накрая, господа от опозицията, ще ви кажа: днешният дебат ще се помни. И когато в най-близко бъдеще се присъединим към Европейския съюз и НАТО, много от вас, които днес поставят под съмнение този път, ще се срамуват от делата си. Тогава ще настъпи времето на угризението, само че ще бъде безвъзвратно късно. Благодаря ви. (Продължителни ръкопляскания от блока на НДСВ и ДПС.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин Цеков.Има думата за реплика госпожа Дончева.

ТАТЯНА ДОНЧЕВА (КБ): Уважаеми господин Цеков, „Кондицио сине ква нон“ за европейска и евроатлантическа интеграция е приемане безусловно на правовата държава, върховенството на Конституцията и на парламента. Това, което вие направихте, беше грубо погазване на това условие, без което не може. И следователно нямате право днес, заливайки ни с всякакви неща от последните дванадесет години, да се мъчите да изтриете този факт, защото не можете. Европейската и евроатлантическа интеграция изискват безусловно приемане на този принцип. Нямате право да говорите за корупцията, защото вероятно далаверата с фондовете за затварянето на АЕЦ, включително за прехвърлянето им от министър Ковачев на министър Милен Велчев, за част от тази далавера и за обяснението на срамния факт защо министър-председателят в ранна пролет, ни в клин, ни в ръкав, обяви на Костас Симитис, че ще затваряме първите четири реактора… (Шум и освирквания от блока на НДСВ)И няма защо да говорим за правителството на Жан Виденов, търсейки неизвестно какво, защото то може да има всички грехове, но то беше първото правителство, което не се поддаде на необоснования натиск (подигравателни подвиквания от блока на НДСВ и ДПС), не се съгласи да затвори 1 блок на АЕЦ „Козлодуй“, направи анализ, доказа, че е безопасен и принуди Европейския съюз да признае анализа. Така че не говорете за факти, които не знаете, а се спрете на това, за което е вотът. При ясен мандат и рамка за българското правителство от страна на парламента -то грубо го наруши. Или сме парламентарна република, или не сме. Това е днес разделителната линия.И няма нужда да ставате прави като на конгрес на тоталитарна партия, за да се обяснявате във вярност на министър-председателя! (Освирквания и неодобрителни ръкопляскания от блока на НДСВ и ДПС.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: За втора реплика – господин Пантелеев.

ЛЮБОМИР ПАНТЕЛЕЕВ (КБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми господин Цеков, с удоволствие узнах, че Вашият белетристичен псевдоним е „бай Георги“. (Смях в блока на КБ.) Но това, между другото. (Възгласи от блока на НДСВ: Скрий се, бе демагог.)

Слушам ви, уважаеми колеги, и не мога да повярвам на ушите си. Вие някак много скоротечно не само развивате, но и страдате от познатия ви синдром на родилните петна, с които някога се обясняваха всички неуспехи. Смаян съм, че вие непрекъснато търсите вината някъде далеко извън себе си, някъде далеко в миналото. Вие управлявате вече година и половина и продължавате да се изживявате като някакви ангели, заченати в непорочното зачатие, политически сътворено през миналата година. Искам да ви уверя, че първичният моралистки бульон, от който господин Кобургготски забърка днешната власт, е вече излапан, и то от самите вас. Това, което днес ни предлагате, е някакъв тюрлю-гювеч от нафуканост, арогантност, самочувствие. (Шум в блока на НДСВ.)Господин Панайотов, няколко пъти през последните дни имах възможност да Ви чуя. Вие като новия „Властелин на истините“ (оживление в залата) ни уверявахте как ще се справяте с този вот на недоверие. Искам да знаете, че съм съгласен донякъде с Вас. С вота вие вероятно ще се справите донякъде, но с недоверието няма да можете. То ще ви погълне, като му дойде времето. А то изтича. (Ръкопляскания от блока на КБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Други реплики? Няма.За дуплика – господин Цеков, заповядайте.

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ (НДСВ): Що се отнася до бай Георги, аз съм готов да ви устроя среща и ще бъде хубаво да чуете какво той ще ви каже. Уверявам ви, че то няма да бъде никак изгодно за вас. (Силен шум от опозицията.)Уважаема госпожо Дончева, аз Ви ценя високо и като политик, и като юрист. Сериозно разбирам, че като представител на опозицията Вие трябва да отстоявате определена теза. Въпросът е да отговорим обаче юридически има ли такова нещо или няма (за каквото Вие твърдите). (Ръкопляскания от блка на НДСВ и ДПС)

РОСИЦА ТОТКОВА (ПСОДС, от място): Засили малко! Защо свали тона?!

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ: Според нас, и това е твърдото ни убеждение, няма нарушено решение на Народното събрание. Това решение установява крайната цел, която правителството трябва да постигне, водейки преговорите за присъединяване, а именно закриване на 3 и 4 реактор да не предхожда присъединяването. Това, което господин Янаки Стоилов предложи, се включи в решението – да има съобразеност със социално-икономическите възможности на страната. С това, което направи правителството, постигайки партньорска проверка, направи първа стъпка към изпълнение, към постигане на тази крайна цел. Разбира се, това е динамичен процес, това са преговори. Ако в перспектива се окаже, че нещата поемат друго развитие, видят се какви са резултатите от проверката – такива или такива, тогава отново българският парламент ще трябва да обсъди променените обстоятелства и евентуално променената цел в мандата на правителството. Няма нищо друго. Благодаря.

РОСИЦА ТОТКОВА (ПСОДС, от място): Сега нямаше патос в твоето изказване. (Възгласи от блока на НДСВ: „Тоткова, дръж се прилично!“)

Обратно в Парламентарни речи

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: