Ако в НДСВ няма бързи смени, иде крах

1.01.2003 г., в. Дневник, интервю на Ана Миланова 

Депутатът Борислав Цеков е от групата за натиск „Новото време“ вътре в НДСВ. Той е от приближените на Емил Кошлуков и също като него е активен в критиките срещу ръководството на парламентарната група на мнозинството. Юристът Цеков и колегите му от „Новото време“ подготвиха и внесоха в парламента пакет законопроекти, които целят „да променят политическата система у нас“. Те предлагат промени в изборните закони, в закона за партиите, регулиране на лобизма и изготвяне на етичен кодекс за народните представители. Проектите не са приети от парламента. Депутати от мнозинството и опозицията ги определят повече като опит за трупане на политически актив, отколкото като приложими идеи.   

– – –

Очаквате ли депутати от НДСВ да излязат от групата ви през следващата сесия?

– Очаквам промени, и то в ръководния екип на НДСВ те са наложителни. Ако до февруари-март няма радикална промяна в начина, по който функционира НДСВ, това ще означава пълен провал и той ще проличи на местните избори. Хората в НДСВ трябва да направят личния си избор – кой иска да се занимава с политика и кой иска да бъде просто експерт. В Политическия съвет, но най-вече ръководството на групата трябва да остават само хора, които искат да бъдат политици.  

В НДСВ вече се оформи твърда група, която гласува „алтернативно“. Възможно ли е те да сформират самостоятелна парламентарна група с независимите депутати?

– Не, ако се извърши радикална промяна. Нямам предвид козметични смени – без Панайотов „по панайотовски“ или без Близнаков „по близнаковски“, а истинска смяна в стила. Мисля, че колегите ще се почувстват на място в групата си и ще спрат алтернативните гласувания. Сега се гласува различно от решението на групата не защото някой има драматично различни виждания по политическите въпроси, а защото решенията на групата са взети на тъмно. Някой говори с някого някъде и резултатът се представя като общо политическо решение.

А ако не се промени стилът?

– Тогава пред НДСВ има само една перспектива – политически крах. Последствията ще са, че всеки ще си отиде там, откъдето е дошъл.

Хора с повече опит ли трябва да влязат в ръководството на групата?

– Година и половина мина, видя се ясно кой кой е – кой може да пише добри закони, кой може да формулира политически позиции и да ги отстоява и кой не. Когато в един екип се види, че определени играчи не играят, контузени са или не са в кондиция, те трябва да седнат на резервната скамейка и да влязат други, които умеят да вкарват голове.

Да разбирам ли, че според вас хората от групата за натиск „Новото време“ са тези, които умеят да вкарват голове?  

– И те. Но групата е от 115 души, от които двама-трима са си въобразили, че могат задкулисно да командват нещата. Има още много компетентни хора, те трябва да бъдат мобилизирани да действат като екип.

Липсата на екипност и чуваемост са проблеми, които се поставят от влизането на НДСВ в парламента. Имате ли все още надежда, че това ще се промени?

– Вече е дошло критичното време. Ако НДСВ не направи необходимите промени най-късно през февруари или март, просто тази формация няма да я има.

Чухте ли в последното изказване на премиера пред парламентарната група предупреждение, че ще има промени в ръководството, за да се спои групата?

– Изявлението по отношение на промените в групата беше ясно и то не се нуждае от тълкуване.

Какви законодателни промени предвижда групата „Новото време“ през новата сесия?

– След като знаменитите професори от Юридическия факултет доказаха, че не могат да поправят качествено закона за съдебната власт, обмисляме ние да предложим няколко поправки. За целта трябва да се проведе широка дискусия с представители на съдебната власт. Такива промени не са въпрос само на политически консенсус, но и на институционален. Трябва да сме сигурни, че всички представители на съдебната власт трябва да имат положително отношение към предлаганите промени, за да заработят те. Не казвам, че ще правим някаква съдебна реформа, просто смятаме да направим няколко смислени поправки за разлика от некадърните опити, които бяха обявени за противоконституционни.

Кога ще се случи това?

– Това спокойно може да стане до великденската ваканция.

Предвиждат ли поправките сваляне на имунитета на магистрати?

– Този въпрос е решен в конституцията. Поправките ни ще бъдат конституционносъобразни и резултат от диалог и споделяне на вижданията.

По-скоро технически ли ще са тогава вашите поправки?

– Иван Григоров вече обяви, че би предложил 15 поправки в НПК, които според него и колегите му ще отпушат наказателното правораздаване. Защо да не видим какво предлагат те и да не внесем текстовете в парламента… Така се прави, а не с тропане по масата и политически призиви.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: