Ако трябва ще сменяме министри

Борислав Цеков, депутат от НДСВ:
Ако трябва, ще сменяме министри

Интервю на Вера Александрова

в. „Новинар”, 4.11.2002 г. – Г-н Цеков, как приема НДСВ оставката на вицепремиера Паскалев?

– Тази оставка до голяма степен е нещо рутинно. Не е провокирана от извънредни политически обстоятелства. Това е достоен за уважение акт, защото, когато един министър не е съгласен с общата политика на правителството по отношение на неговия ресор, подава оставка. В този смисъл Паскалев действа коректно.

– Чия е вината все пак, не всеки ден министър подава оставка?

– Няма вина и не може да се говори за вина. Става дума за политика и за конкретни мерки в дадена област. Има, и това е известно, определени различия по етапите за въвеждане на финансовата децентрализация на общините, което Паскалев изтъква като един от основните мотиви за своята оставка. Но в крайна сметка, когато един министър не е съгласен с цялото правителство, нормално е той да се оттегли. Паскалев беше силен министър, аз вярвам в неговото политическо бъдеще.

– Самият той обаче в мотивите си пише, че се е сблъскал с голямо политическо недоверие от страна на НДСВ. Имали ли сте конфликти с него?

– Не смятам, че е имало конфликти, които са в състояние да предизвикат подобно действие. Ако се говори за доверие и липса на обща позиция, то е свързано именно с идеите за финансова децентрализация, които министър Паскалев отстояваше на базата и на концепции. Разбира се, правителството и парламентарното мнозинство имат по-различно виждане за момента на въвеждането на финансовата децентрализация. Смята се, че това трябва да стане поетапно и в рамките на целия мандат на кабинета, а не през предстоящата година, защото за това няма готовност както централната, така според мен и местната власт.

– Не е ли изненадваща в такъв случай позицията на Ахмед Доган, който също възнегодува срещу бюджета и така подкрепи Паскалев?

– ДПС отдавна има своя позиция в полза на по-бързата и по-цялостна финансова децентрализация. От тази гледна точка има определени дискусии по бюджет 2003. Смятам, че в конструктивен дух те ще бъдат уточнени.

– Говори се, че човек от ДПС ще заеме овакантения от Паскалев пост?

– Това е въпрос на политически консултации както от страна на премиера, така и от страна на парламентарното мнозинство. Въпросът не е в това от коя политическа сила ще бъде наследникът на вицепремиера, а в това да бъде достоен заместник на един силен министър, какъвто беше Паскалев. Не виждам пречка това да бъде и непартийно обвързан експерт, и представител на ДПС, и представител на НДСВ. Въпрос на консултации.

– Възможно ли е и БСП да бъде включена в коалиционното споразумение за управление?

– Не вярвам в перспективата на този мандат БСП официално да се включи в управлението.

– А без такова споразумение може ли човек от БСП да наследи Паскалев, доколкото такава беше идеята на премиера за широко участие в управлението?

– Не изключвам възможността експерт или фигура с определени леви политически убеждения да заеме този пост. Но това не означава, че той ще бъде представител на БСП. Пак казвам, не вярвам БСП да влезе в управляващата коалиция в рамките на този мандат.

– А СДС?

– Същото се отнася и за СДС. Ако те официално предложат силна фигура, тя ще бъде предмет на консултации. Ако има фигура от експертен тип, която пряко или косвено е свързана със СДС, без да има политическата им подкрепа за заемането на този пост, това също е възможен вариант. Но отново ще повторя, че има три типа решения – експертен политик, представител на политическа сила, различна от мнозинството, или представител на мнозинството. Въпрос на предстоящите консултации е да се избере един от тези три варианта и смятам, че в следващите няколко седмици това ще стане.

– Оставката на Паскалев ще предизвика ли катализиращи процеси в НДСВ?

– Няма пряка връзка между оставката на вицепремиера и процесите в НДСВ. Няма да се оправдаят очакванията на онези, които предполагат, че ще има конфликти между различни групи или депутати в парламентарното мнозинство.

– Много се говори, че след срещата в Прага ще започнат преструктуриращи процеси в управлението. Какво мислите вие?

– Нормално е да се направи оценка на управлението. Дали това ще бъде след срещата в Прага или след Нова година, е въпрос на политическа преценка. И ако анализът на ситуацията и в изпълнителната, и в законодателната власт предполага промени първо на политика и второ на личности, естествено е парламентарното мнозинство да вземе съответните решения.

– А вашата лична прогноза?

– Смятам, че има нужда от такъв анализ и ще бъде здравословно за НДСВ да огледа какво е свършло досега и къде са слабостите в работата му, тъй като имаме достатъчно данни от социологически изследвания и от общественото недоволство, които показват, че не всичко работи добре.

– Вие сте член на групата за натиск „Новото време“ в НДСВ, която единствена от жълтите депутати захранва парламента със закони. Не ви ли притеснява това, че те така и не стигат до разглеждане в зала?

– Те са внесени относително скоро, а в момента се обсъждат в комисии. Конкретно законопроектът за вероизповеданията, който беше внесен в началото на парламента, навлиза вече във фазата приемане на второ четене на водещата комисия. Но ако има някакви опити за саботаж, казано на шега, по тези значими за страната законопроекти, това ще бъде много вредно за бъдещото управление на НДСВ.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: