Борислав Цеков – гласът на Новото време (в.Стандарт)

Стандарт – 23.05.2003 г.

Борислав Цеков – гласът на Новото време

 

Той е едно от лицата на Новото време. По-точно един от гласовете на размирния клуб, който се чува все по-често. Мрази мълчанието и недомлъвките. Зададе ли се скандал, той вече иска думата. Само на 31 години е, но изглежда по-зрял политик от много други свои колеги. Професионалната биография на Борислав Цеков не е просто дълга. Младият депутат е вещ в политическите науки, лобизма, избирателните кодекси, човешките права и свободи, местното самоуправление. Може би затова Цеков минава за един от най-дейните реформатори в НДСВ. Предпочита да говори за сериозни теми. Даде пълна воля на острия си и безпощадно откровен език по време на словесните престрелки около яхтения скандал.
„За сериозните неща сериозен, за купоните – купонджия“. Така определя себе си царският избраник. Винаги е със строг костюм и грижливо пригладени коси. Още като ученик мечтаел да се занимава с политика. Затова избрал да следва право. Трезво преценил, че именно това е стабилната основа, на която може да се стъпи в дебрите на политиката. Очевидно подготовката и професионални знания, които Цеков е натрупал в университета и при специализациите в чужбина, са били добър трамплин. Преди шест години влиза като експерт в правния отдел на Народното събрание, но с НДСВ прави първия си мандат като депутат. Членувал е и в СДС, но разочарован от безогледната конфронтация и старото мислене, се оттеглил за няколко години от политиката.
Движението на Симеон Сакскобургготски го привлича с възможността да се създаде нова политическа сила, която да разбие двуполюсния модел и да модернизира страната му. Младият депутат е сред най-дейните в НДСВ. Законодателните му инициативи често дори ядосват колегите му. Борислав се прочу със своя законопроект за вероизповеданията, който макар и посрещнат с мъмрене от страна на групата, бе пуснат за обсъждане. В момента, заедно с колегите си от „Новото време“, Цеков води битка за нов избирателен кодекс и промени в системата за вота. Категоричен е, че е недопустимо политици и държавни чиновници да стават платени лобисти. Нововремецът неслучайно е любимецът на журналистите. Той е сред малцината депутати, които истински умеят да обяснят сложния казус на разбираем за хората език. Дори и свободното си време Цеков се развлича с политологична литература и история. Той стана първият депутат от сегашния парламент, който мина под венчило по време на мандата си. Борислав се ожени за Таня Бодурова, кадър от пресслужбата на „Дондуков“ 2 по времето на Петър Стоянов. Двамата сме коренно различни, но откак сме заедно, нито веднъж не сме се скарали сериозно, твърди депутатът. Таня е заклет почитател на екстремните спортове, които изобщо не привличат Борислав. Тя е фен на руската класика, а той на американските автори.
Цеков е майстор на сладкишите, има си дори свои специалитети. Дори на маса обаче разговорите задължително завършват с политически дебати.
Босилена Мелтева

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: