Внесоха първия царски закон – срещу разкола

Внесоха първия царски закон – срещу разкола

6.07.01, в. „Сега”

Ана Клисарска

Религиозните институции ще се регистрират в Софийски градски съд, пише в първия законопроект, внесен в новия парламент. Негов автор е младият депутат от НДСВ – юристът Борислав Цеков. Той обясни, че проектът се подготвя отдавна и цели да се преодолее разколът в Българската православна църква.

Статутът на традиционната БПЦ е определен с отделен член. Тя става юридическо лице, чието управление и устройство се вписват в устава й. Лица, които са се отделили от БПЦ в нарушение на устава, не могат да ползват името й, нито имуществото й, пише в закона. Това означава, че Св. синод на дядо Максим е единствено легитимният, а разколниците на Пимен остават извън закона.Законопроектът за вероизповеданията е в унисон с тезата, която Симеон II защитава още от първото си идване в България – че няма друг синод освен този на патриарх Максим. След като спечели изборите, ексмонархът се видя с дядо Максим и обеща да съдейства за обединението на църквата ни. С отделен закон ще се възстанови собствеността на църквата, отнета от държавата след 9 септември 1944 г.Първият законопроект на НДСВ предполага облекчен режим на регистрация на всички църкви, чиято дейност не противоречи на конституцията. Регистрацията ще се извършва по писмено заявление. Нужни са само решение за учредяване, устав и избор на управителни органи. По изключение съдът може да поиска експертно заключение от Дирекцията по вероизповеданията. Съдът се произнася в срок от 3 месеца.
Регистрация може да се откаже, когато вярата и обредната практика са насочени срещу националната сигурност, обществения ред, здравето, морала, правата и свободите на другите граждани. Забранено е църквата да изповядва политически цели или да разпалва расово и религиозно противопоставяне. Сезиран от прокурор, съдът може да прекрати дейността на църквата.
Религиозните общности имат право на молитвени домове и публична дейност. При богослуженията може да се използва и друг език освен българския. На религиозните институции могат да се отстъпват безвъзмездно държавни и общински имоти за ползване. Те имат данъчни и митнически облекчения и ползват изключителното право да произвеждат и търгуват с предмети, свързани с дейността им. В момента религиите у нас се регистрират от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: