За да си министър не е нужно да бъдеш експерт, а да имаш политически опит

Всеки ден, 24.02.2005 г.

ИНТЕРВЮ
Зам.-председателят на Новото време Борислав Цеков:

За да си министър, не е необходимо да бъдеш експерт, а да имаш политически опит

Станишев не е управлявал и будка, а е тръгнал премиер да става, казва нововремецът

Г-н Цеков, удовлетворяват ли Новото време промените в кабинета, след като имахте критики и към други министри, които не бяха сменени?

Без съмнение ни удовлетворяват. Новото време критикуваше и Шулева, и Абрашев, и Церовски. Двама от тях вече не са в кабинета, което не е никак малко. Заедно с това тези промени са продиктувани от общата цел на Либералния алианс, а именно да се направи възможното до края на мандата да бъдат преодоляни някои негативи и натрупани проблеми в конкретни сектори. Приетите вчера структурни и персонални промени ще допринесат за това.

А има ли достатъчно време, след като промените се правят няколко месеца преди края на мандата. Какви други реални резултати очаквате от тях в такъв случай?

На първо място, ефектът е чисто обществен, имаше министри, които бяха много тежко критикувани в публичното пространство. Освен това беше понесена отговорността за неизгодната за България сделка за “Булгартабак” – това стана с оставките на Шулева и Дикме. И, което е още по-важното, тези промени не са свързани само с тези 4-5 месеца, в които ефективно това правителство ще работи. Те са нещо повече, една стратегическа заявка за нов мандат на либералното управление на страната, осъществявано от тройната коалиция – НДСВ, ДПС и Новото време.

В тази заявка обаче фигурират министри, от които поне двама бяха доста критикувани, единият от тях е Мирослав Севлиевски. Дори Румен Овчаров предположи, че той не знае каква е разликата между мегаватчас и киловатчас. Как ще убедите, че той е подготвен за поста?

Последният човек, който може да говори за компетентност в енергетиката е Румен Овчаров – един министър от най-компетентното правителство на България, това на Жан Виденов, когато имаше режим на тока и криза в хлебопроизводството и т.н. Така че Овчаров би трябвало да мълчи, коаго става дума за енергетика. Второ, имахме един топлотехник министър на енергетиката по времето на Костов, който беше окачествен като пълен провал. Това беше г-н Шиляшки. Както във всяка цивилизована европейска държава да си министър е преди всичко политическа функция, тоест трябва да имаш необходимия политически опит и да осъществяваш политиката на цялото правителство в конкретния сектор. Експертната дейност, спецификата на съответната сфера се подготвя и осъществява от експертите. Политиците са за това да управляват, те трябва да имат необходимия мениджърски опит. Г-н Севлиевски, който е човек с 15 годишен стаж в политиката, който е доказал способността си да управлява обществени процеси, да изразява гражданска позиция, е далеч по-подготвен от който и да било друг.

А нима, и го казвам с добронамерена шега, е подготвен за министър-председател Сергей Станишев, който няма един ден трудов стаж в администацията и, както казвам, не е управлявал будка за вестници в живота, а тръгнал премиер да става. Той цял живот е бил дебен партиен чиновник на “Позитано” 20. Защо той да е подготвен и се смята, че е нормално да стане министър-предесдател, ако се случи невероатното – неговата партия да спечели изборите, а г-н Севлиевски, който има и стаж като инвестиционен консултант по крупни проекти в България и най-вече политически и обществен опит, да не е подготвен. Това е смешно да се говори.

А Нина Чилова?

Г-жа Нина Чилова е предложение на НДСВ, ние не бихме могли да даваме оценки или пък да коментираме предложенията на НДСВ. Ние обосноваваме нашето предложение за г-н Севлиевски. Аз вярвам, че тя ще положи необходимите усилия като юрист, като човек, който има в себе си енергия, да овладее процесите в това министерство. Наистина, както обикновено в България, всичко се посреща с едно крайно отрицание. Обикновено то идва от хора, които са свикнали да бъдат професионални оплаквачки. Нека да й дадем шанс и да видим. Да й дадем шанс.

Казахте, че г-н Севлиевски е “вашето предложение”. Обаче само няколко дни преди промените всички от Новото време твърдяха, че няма да имате министри.

Вярно, че г-жа Юлиана Дончева заяви такова нещо, че няма депутати да бъдат министри, но това беше просто нейно мнение и лично виждане. А иначе ние не сме претендирали за дадено министерство, това е вярно. Когато премиерът отправи покана към г-н Севлиевски да стане министър на енергетиката, ние обсъдихме в Изпълнителното бюро и в парламентарната група, подкрепихме неговата кандидатура и в този смисъл, говорим, че това вече е политическо представителство на Новото време в кабинета. Новото време участва не със експертно представителство, а именно с политическа фигура – лидер на парламентарната група, зам.-председател на партията, защото ние искаме да покажем още по-силно с каква отговорност се нагърбваме. Това вече не е отговорност на г-н Севлиевски, това е отговорност на Новото време и успехите ще бъдат успехи на партията, неуспехите също ще бъдат за партията.

Тоест вие сте категоричен, че това е покана от страна на премиера, а не условие на Новото време…

Категорично това е покана от премиера и това е самата истина.

След тези промени ще остане ли стабилно мнозинството до края на мандата?

Има всички предпоставки да бъде стабилно. Тези предпоставки се съдържат в споразумението за взаимодействие и сътрудничество между НДСВ, ДПС и Новото време, където се предвижда изграждането на форми на взаимодействие както между трите партии, така и между парламентарните групи. Към момента диалогът по всички въпроси върви нормално, конструктивно и аз вярвам, че така ще бъде и занапред.

В този диалог включват ли се общи листи между вас и НДСВ, както съобщи преди време Ахмед Доган?

Не, категорично, на този етап въпросът за предизборна коалиция не е актуален, защото Новото време има свое решение да се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори. С оглед на това ние се намираме в процес на изграждане на национална партийна структура. Този процес трябва да приключи до края на месец март, когато имаме общински организации в около 2/3 от общините на България. На своя предизборен конгрес, който ще бъде вероятно през април, ние ще вземем решение по два въпроса – как да се яви Новото време на избори самостоятелно или в коалиция, и ако е в коалция – с кого. Вторият въпрос е, че ще избере кандидатите си за народни представители. Вероятно по подобен начин, от гледна точка на партийните устави, стои въпроса и в НДСВ, и в ДПС. Дали да има предизборна колиция се решава от техните конгреси. Така че да се говори на този етап за общи листи е твърде преждевременно.

А Ралица Агайн ще оглави ли Застрахователния надзор?

О, това не е коментирано. Такива слухове се носят. Те в никакъв случай не са резултат от някакви конкретни разговори или пък от конкретни предложния на Новото време.

Интервю на Венелина Ангелова

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: