За необходимите промени в кабинета

Би Ти Ви, „Тази сутрин“, 5 май 2004 година

Борислав Цеков: За необходимите промени в кабинета

Водещ Николай Бареков:

Добро утро. Гост в студиото е Борислав Цеков.

Борислав Цеков: Добро утро.

Водещ: Преди малко за малко да ви представя като заместник-председател на парламентарната група на НДСВ. Вие бяхте такъв, сега сте на Новото време. Да започнем от този медиен скандал, така да го наречем, напоследък така наричаме тези скандали, които възникват, в случая става въпрос за корупция. На времето когато ви избраха за заместник-председател тогава един от заместник-председателите, избран, г-н Близнаков, се оттегли, за да остане член на енергийната комисия, тогава избухна първият като че ли политически скандал за, така да го наречем, интереси в енергетиката. Учудва ли ви това, което се случва днес?

Б. Цеков:
Не, не ме учудва. И въпреки че тук става дума за едно анонимно писмо, то е една индикация, то е поредната, бих казал сянка от съмнения за корупция, и това вече в международен план, които се хвърлят върху това правителство. И достатъчно е да си спомним онези неанонимни вече скандали, свързани и с разпореждането с държавни имоти в Министерство на спорта, скандалите около Церовски, около еврофондовете, скандалът, който разтърси цялата културна общественост по повод на Галерията за чуждестранно изкуство и Министерството на културата, водено от Абрашев, жилищният скандал, по който между другото все още няма реални последствия, и Новото време няма да остави това така. Всичко това показва, че този тип управление, който НДСВ продължава да налага и който беше и една от причините Новото време да се разграничи от НДСВ, управление тип клика, която безотговорно, без реален политически контрол от самата парламентарна група задкулисно се извършва едно гигантско разпродаване на безценица или пък разпореждане в интерес на близки до властта хора на държавно имущество, се превръща в характеристика на това управление. И аз прогнозирам, че тази последна година от неговия мандат тези корупционни скандали ще нараснат лавинообразно, защото когато. . .

Водещ: И до къде ще стигнат?

Б. Цеков: Ами ще доведат до това, до което стигна предишното управление, около което ореолът на корупцията също така блестеше с тази тъжна светлина, и вероятно не само НДСВ ще падне от власт, няма да намери и място в следващия парламент, колкото и да се дават оптимистични и щедро поръчани прогнози напоследък.

Водещ: Е, тук ще ви репликирам веднага с една такава прогноза. Според две социологически проучвания – на Националния център за изучаване на общественото мнение и според „Алфа исърч“ – НДСВ е вече втора политическа сила и първа в дясното пространство.

Б. Цеков: Ами, ако вземете… Да, разбира се, разбира се, сигурно с известни усилия могат да станат и първа в подобен тип изследвания, не че упреквам конкретните агенции. Но всички си спомнят как ден преди последните парламентарни избори имаше агенции, които казваха, че СДС на Иван Костов печели и продължава да управлява. Това не се случи. Няма да се случи и сега.

Водещ: Вие не смятате за реални тези проучвания.

Б. Цеков: Това са едни моментни тенденции, които не мога не само да приема, но и мисля, че всеки, който обикаля малко страната, вижда, че няма такава партия НДСВ.

Водещ: Да направим една, така, съпоставка, докъде стига, до какви нива стига корупцията сред днешните управляващи среди? Докъде?

Б. Цеков: Тук става въпрос не просто и само за корупцията в нейния чист, да го наречем, даже наказателно-правен вид, става дума за един манталитет на участие в политиката за лично облагодетелстване. Аз ще ви дам един конкретен, на пръв поглед дребен пример, но показателен за манталитета на някои от управляващите. Помним Новото време и конкретно нашата колежка Румяна Георгиева каква война подеха с участието на министри и чиновници в по няколко борда и взимането на хиляди левове заплати. Взе се тогава под нашия натиск решение да се ограничи участието в бордовете и най-вече заплатите до две минимални заплати. Оказа се, че въпреки това има двама вицепремиери, които и до ден-днешен взимат от борда на „Булгартабак“ по две хиляди и кусур лева пари. Сега, този манталитет за осребряване на участието в политиката, без да се отчита общественият интерес,
без да се отчита обществената непоносимост към тези неща, вече е достатъчно показателен и предпоставка за всичко онова, което се…

Водещ: Докъде стига процесът, докъде стига процесът тогава…

Б. Цеков: Ние виждаме, че в повечето подобни скандали са замесени министри.

Водещ: Т.е. процесът на корупцията стига до тези нива?

Б. Цеков: Възможно е и това трябва да се докаже. Не съм чул обаче досега членоразделно обяснение, което да снема сянката на съмнението от министри като Церовски, случаят с Абрашев съвсем не приключва с уволнението на заместник-министър. И между другото виждаме как тези министри, които са най-скандалните, най-некадърните, които предизвикват обществено възмущение, си стоят на постовете, а за тяхна сметка си отиват заместник-министри. Така стана и с един заместник на Церовски.

Водещ: Веднага конкретен пример. Говорите за заместник-министър Румен Митов, който вчера се е оттеглил…

Б. Цеков: Да.

Водещ: … има нов назначен заместник-министър. Без гласовете на Новото време не може да се случи нищо в парламента, свързано с управляващите, нито да се сменят министри, нито да се назначат нови. Ще искате ли смяната на конкретни министри тогава в най-кратки срокове, защото то вече и няма време? Затова ви задавам така въпроса.
 

Б. Цеков: Вижте, фактите и числата…

Водещ: И ще подкрепите ли тази смяна?

Б. Цеков: Фактите и числата искат смяната на министри. Няма значение дали Новото време, дали самото НДСВ и конкретно премиерът ще инициира…

Водещ: Но да го кажем сега в смисъл на Новото време – какво иска?

Б. Цеков: Но смятам, че ако хора като Церовски, като Абрашев продължават да работят в това правителство, това вече вредно за самото управление и за държавата. И тук мисля, че Новото време очаква в рамките на месец, месец и нещо инициатива от премиера в това отношение. .

Водещ: Да бъдат сменени тези министри, така ли?

Б. Цеков: … след това, ако няма такава инициатива, вярвам, че ние ще обсъдим и ще вземем съответното решение. В каква посока ще бъде то, аз не мога да прогнозирам отсега.

Водещ: Възможно ли е да се внесе вот на недоверие, това да бъде вашата реакция?

Б. Цеков: Аз мисля, че всичко е възможно, когато става дума за защита на обществен интерес. И Новото време е доказало, че е способно да се бори за обществен интерес.

Водещ: Включително и чрез вот на недоверие, за да защитите вашите тези.

Б. Цеков: Ако се налага, макар че на този етап нямаме такова решение, но…

Водещ: Давате, какъв срок давате на премиера?

Б. Цеков: Мисля, че политическото време е вече доста сгъстено и в интерес на управлението, в интерес на облика на България, виждаме вече, че той се накърнява сериозно и в чужбина, е до месец, месец и половина той да вземе мерки по отношение на тези двама-трима министри, които наистина нямат място, в което и да е правителство.

Водещ: Кои са? Трима казахте, двама споменахте. Кой е третият?

Б. Цеков: Вижте, сега, те са толкова вече ясни нещата. Има един Церовски…

Водещ: Да бъдем конкретни.

Б. Цеков: … има един Абрашев…

Водещ: Така, двама.

Б. Цеков: Сега, дали ще се стигне до нещо, свързано с тези сделки в Министерството на спорта, аз не мога да прогнозирам. Но ние ще внесем, Новото време, предложение за създаване на анкетна комисия за обследване на управлението на държавните имоти. И ако има, ако тази анкетна комисия, нейните резултати покажат, че има такива скандали, а то има такива в Министерство на образованието, знаем…

Водещ: Пресният пример е с друго едно министерство…

Б. Цеков: … ще се намерят…
 

Водещ: … тук, защото с това писмо има визирани. . .

Б. Цеков: Ще се намерят вече достатъчно основания да се търси отговорност и от други министри.

Водещ: Срокът, който вие давате, месец и половина, от днешна 5 май прави някъде 20 юни.

Б. Цеков: Е, не бива да изчисляваме чак така, но наистина след това вече няма да има възможност за инициатива от страна на самия премиер. И аз смятам, че в интерес на стабилизиране на управлението за довършване на онези важни за страната проекти е той да прояви такава инициатива.

Водещ: Последен въпрос. Има ли ключови фигури, които се очертават вече, които биха могли да претендират за поста министър-председател евентуално в един следващ мандат освен фигурата на днешния премиер?

Б. Цеков: Аз мисля, че е твърде рано да се говори за такъв тип фигури…

Водещ: Дали се очертават.

Б. Цеков: … особено в дясното пространство.

Водещ: В дясно.

Б. Цеков: Дясното пространство преди всичко трябва да намери сили да се консолидира около конкретна политика, около конкретни управленски проекти и едва тогава да мисли за подходящите личности…

Водещ: И все пак поне фигури има ли?

Б. Цеков: … т.е. да не слагаме каруцата пред коня.

Водещ: Има ли някакви фигури?

Б. Цеков: Фигури винаги ще има, не говоря за тези, които обикновено се самопредлагат. Но пак казвам, важното е първо да се види коя е дясната политика, която ще се реализира от един бъдещ…

Водещ: Кои са основните субекти, които виждате там, така да завършим, в дясно, които трябва да родят тази политика?

Б. Цеков: Смятам, че в рамките на следващите избори ще се създаде една ясна конфигурация в дясното пространство, включваща СДС, Новото време, ДПС, не изключвам, макар че имам определени съмнения, свързани с партията на Софиянски, напълно е възможно ВМРО, „Гергьовден“, ако имат възможност да преминат бариерата, да се включат в една такава дясна консолидация. Разбира се, не бива да се подценява партията, която ще създаде Иван Костов, но все пак това все още е намерение.

Водещ: Добре. Благодаря. Гост на „Тази сутрин“ по Би Ти Ви заместник-председателят на парламентарната група на Новото време г-н Борислав Цеков, който каза, че Новото време дава срок от месец и половина на премиера да смени двама или трима министри от своето правителство, в противен случай Новото време може да внесе и вот на недоверие срещу правителството в парламента.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: