Издигаме кандидат-депутати по безпрецедентно демократичен начин

Всеки ден, 8.05.2005 г. 

ИНТЕРВЮ
Борислав Цеков: Издигаме кандидат-депутатите си по безпрецедентно демократичен начин

Г-н Цеков, лош старт ли беше на първия предизборен конгрес 61 делегати от Варна да го напуснат?

Напротив, това е най-добрият старт и безпрецедентен в българската политическа практика. Това е публичен и демократичен начин – върховният орган – конгреса, определя кандидатите за депутати. Не на тъмно от политбюра, както става във всички останали партии. За съжаление една група от делегати от общо 800 и кусур – около 50-60 души смяташе, че това трябва да става така, както е в старите партии, тоест някъде другаде, а не на най-висшия форум. Това противоречи на нашия устав, а правилата са общи за всички.

Тоест какво точно искаха те – по какъв начин да се номинират кандидатите?

Те искаха да не се гласува от конгреса и затова не предложиха своите кандидатури на върховния орган, а решиха, че те и само те трябва да ги определят.

Имаше ли подобни проблеми в други райони?

Никъде, разбира се, защото всички смятаме, че именно този начин на номиниране – публичен и демократичен, е най-голямото достойнство на Новото време. Защото ако един кандидат за депутат не може да се изправи пред един конгрес от 800 души и да завоюва доверието му, питам се на какво основание ще иска доверие от широкия кръг избиратели.

Оставихте засега някои листи без водачи. Как ще мотивирате някого да бъде водач в Кърджали, след като е ясно, че няма да стане депутат от там?

Аз смятам, че в Кърджали не е кой знае колко ясно, ако там се подберат подходящите кандидатури. Новото време смята, че може да се представи достойно там.

Тоест за вас това вече не е традиционната крепост на ДПС?

Не, той си е техен традиционен район, но Новото време е самостоятелен участник в състезанието и се бори за най-добрия резултат.

Как обаче ще постигнете този резултат, след като социолозите са категорични, че не минавате 4-процентовата бариера?

Напротив, вие видяте вече първото социологическо проучване на НЦИОМ, което недвусмислено показва, че Новото време преодолява тази бариера. Според него подкрепата ни е 2.6 на сто при 100 процента, което преизчислено към 60-65 на сто избирателна активност означава около 4 процента в момента. Това изследване беше в рамките на изтеклата седмица, и то преди да сме заявили как участваме, преди да сме показали кандидатите си. Вярвам, че оттук нататък нямаме никакви проблеми с преодоляването. Новото време се бори за минимум 15 депутати в следващия парламент. НЦИОМ беше категоричен, а това е единствената агенция, която не прави търговски изследвания или пропагандни по партийна поръчка.

Чисто математически тези 2.6 процента достатъчни ли са за 15 депутатски места?

Към момента това преизчислено означава между 10 и 12 депутати. Нашата борба е в рамките на кампанията да убедим онези около 9 на сто според социолозите колебаещи се, да гласуват за Новото време, за да постигнем тази цел.

Вчера Емил Кошлуков обяви, че след изборите ще се търси подновяване формулата на Либералния алианс. Възможно ли е при положение, че първоначалните заявки бяха за съвместно явяване, после само с ДПС… избобщо при това развитие на нещата до момента?

Изрично е решението на Националния конгрес на Новото време, че ще се стремим да формираме управление, доминирано от либералните и десноцентристките сили. Мисля, че и трите либерални партии – и НДСВ, и ДПС, и Новото време ясно декларираха, че участвайки самостоятелно в изборите, това не означава, че няма да има обща възможност за съвмество управление или за участие в управлението след изборите.

Ако обаче говорим по-конкретно, премиерът изигра ли ви с това споразумение за алианса, в което записахте общи предизборни действия?

Не, още тогава всички заявихме, че това не означава непременно коалиция. Общите предизборни действия означават една координираност на кампанията в смисъл да бъде толерантна, да няма нападки между трите либерални партии, излизащи извън добрия тон и т.н.

Такава толерантна кампания обещават всички политически сили. Какво е по-различното?

Единствено Либералният алианс го има записано в споразумение.

Кое тогава са общите предизборни действия?

Общите предизборни действия… имаше срещи между Лидия Шулева, Емил Кошлуков точно с такава цел- да се координират, да има едно либерално общо послание на изборите, а то е за необходимостта от либерално управление. Ние на конгреса също потвърждаваме тази цел.

Интервю на Венелина Ангелова

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: