Инфантилно е да се смята, че премиерът отправя предупреждение към „Новото време“

7.07.2003 г., в. „Дневник”, интервю на Ана Миланова Борислав Цеков е един от инициаторите на дискусионния клуб „Новото време“ заедно с Мирослав Севлиевски и Емил Кошлуков. При създаването на опозиционно настроения клуб, членовете на ръководството на НДСВ предупредиха, че може да изключат участниците, защото правилникът на групата забранява създаването на фракции. Премиерът пък заяви, че може да се лиши от още трима депутати. Членовете на „Новото време“ обаче обясниха, че не създават фракция, а работилница за идеи. В неделя Симеон Сакскобургготски изрази възмущение от действията на членове на НДСВ, които имат „непрекъсната нужда“ от „непремерени публични изказвания“ и налагат имената на отделни „вътрешни фракции“. Депутати разпознаха като обект на критиките именно „Новото време“. Днес парламентарната група трябва да гласува новото си ръководство.  

–––-

В: Как възприехте критиките на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски и решението му за смени в правителството и ръководството на парламентарната група?  – Като логично последствие от цялостното състояние на НДСВ и групата.  

В: Не сте ли изненадан?  – Моята позиция за начина на работа на ръководството и стила „Панайотов“ е известна не от вчера. Още от февруари 2002 година на заседание на групата очертах това, което намирам за слабост на нашата политическа дейност. Тогава посочих и тъжните перспективи, които се очертават, ако няма промяна в стила, а и в хората. Нямаше промяна, днес НДСВ е в плачевно състояние, на крачка от дъното на общественото доверие. Нужна е радикална промяна, за да се възстанови, поне отчасти, блясъкът на НДСВ като политическа сила.  

В: В речта си пред партийните членове лидерът на НДСВ в прав текст поиска да спрат непремерените публични изказвания, работенето най-вече за собствената политическа кариера…  – Аз също не го одобрявам, категорично.

В: … Налагането в публичното пространство на имената на отделни „вътрешни фракции“ в НДСВ. Това беше остра критика срещу „Новото време“.  – Не, защото „Новото време“ не е фракция, а кауза. Доколкото има фракционни действия, напоследък виждаме такива от страна на Партията на жените и на движение „Оборище“. Например по повод избора на управител на централната банка. „Новото време“ е политически капитал на НДСВ, то предлага политически инициативи и идеи, модерни законопроекти, които поддържат авторитета на НДСВ над повърхността. Смятам, че всеки трезвомислещ в НДСВ оценява това.

В: Убеден ли сте, че и премиерът оценява така действията на „Новото време“?  – Премиерът не може да оценява като фракция нещо, което не е фракция и не се държи фракционно. Фракция означава официално отричане на дадено ръководство и желание да се вземе мястото му, първо. Второ, отричане на официалната политика и предлагане на нейна алтернатива. Такава е по дефиниция фракцията, а че хора, които не са чели речници по политически науки, се опитаха да импровизират по темата, като направиха някакви свои допълнения в политическата теория, си е техен проблем.

В: Повечето ваши колеги обаче възприеха думите на лидера си като предупреждение срещу дейността на дискусионния клуб…  – Инфантилни са разбиранията, че премиерът ще отправя предупреждение към когото и да било. Няма такъв тип отношения в НДСВ и не може да има. Става въпрос все пак за една модерна формация. Смятам, че „Новото време“ е доказало и своите политически качества, и привързаността си към каузата, отстоявана от Симеон Сакскобургготски. Очевидно всеки се опитва да не вижда себе си в това изказване за фракционерството. А има достатъчно хора, които се държат фракционно и те не са в дискусионния клуб.

В: Кои са те?  – По действията им ще ги познаете.

В: А кого визира премиерът и лидер на НДСВ с думите, че е възмутително поведението на отделни личности, които се ръководят в поведението си от материални интереси и стремеж за лично облагодетелстване?  – Сигурно Сакскобургготски има конкретни основания за тези свои думи. Като не забравяме факта, че това изказване е съпроводено с конкретно предложение за освобождаване на цялото ръководство на парламентарната група, вероятно има някаква връзка.

В: Защо се налага във второ свое изказване премиерът да осъжда фракционерството и да предупреждава, че партийни членове трупат лични облаги от политическите си действия?  – НДСВ има тежки проблеми, аз от доста време говоря за тях и напълно подкрепям това, което казва премиерът – тези проблеми трябва да се решат.

В: Ще се срещнете ли с лидера си, за да уточните дали все пак критиките му не са насочени срещу вашия клуб?  – Такъв въпрос не стои. Изненадвам се от такива интерпретации. Явно някои хора се виждат в огледалото на това изказване и се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. „Новото време“ няма проблеми, то работи за своите проекти и ще продължи да отстоява каузата си, защото тя е полезна за България.

В: Виждате ли връзка между решението на лидера на НДСВ да освободи ръководството на групата и фактът, че „Новото време“ наложи приемането на своя проект за избирателен кодекс с помощта на СДС и въпреки волята на ръководството?  – Няма никаква връзка. Напротив, една от причините да се стигне до освобождаването на ръководството е и този тип авторитарно поведение. Става въпрос за нежелание да се разбере кои са големите теми на България и да се потърси консенсус по тях.

В: Има ли шанс предстоящата промяна да консолидира лагерите в мнозинството?  – Това зависи от състава на предложеното ново ръководство. Начело трябва да застане личност, която не само се ползва с авторитет в групата, но е и популярна в обществото и способна да обединява и да тушира всички сепаративни тенденции и противоречия с модерни политически средства.

В: Кой в НДСВ може да направи това?  – Има такива хора. Въпросът е дали ще надделеят прагматизмът и общата воля за успешна политика, или връх ще вземат лични амбиции и боричкания. Всяка половинчата или частична промяна само ще задълбочи кризата. Не виждам смисъл да правим промени, ако примерно Пламен Панайотов бъде заменен от някой друг от политическото ръководство около него. Това е все едно да смениш Тодор Живков с Милко Балев и да се твърди, че е съборен комунизмът.

В: Вече се чуха имената на Антония Първанова, Даниел Вълчев и Коста Цонев за бъдещи лидери, смятате ли, че са подходящи?  – За две години вече се е видяло кой какво и в каква степен може. Групата трябва да реши.

В: Ще бъде ли сполучлива формула, в която има представители на различните лобита в НДСВ?  – Важното е не да се тушира напрежението между различните кръгове, а да има модерна политика и подреждане на приоритетите. Групата има нужда от компетентен и подготвен водач. Не просто от ръководител, а от лидер.

В: Мирослав Севлиевски ли е той?  – Чест за всяка парламентарна група би било, ако Мирослав Севлиевски бъде неин лидер. Не зная дали той би поел този ангажимент две години след началото на мандата.

В: Него ли ще номинирате във вторник?  – За мен е важно да чуя какви са предложенията на премиера. Засега съм взел решение да не правя номинации, но това ще зависи от дискусията.

В: Допускате ли така да постъпят всички – да чакат думата на лидера си?  – Въпрос на личен избор. Предложенията на премиера ще бъдат подложени на анализ и коментар. Целта е да се стабилизира групата, така че всеки трябва да даде своя принос.

В: Лидерът на НДСВ свали доверието си от сегашното ръководство. Как тълкувате решението му екипът на Панайотов да остане в политическия съвет?  – Това, че някой ще излезе от ръководството на групата, не означава, че той ще бъде низвергнат или изолиран или пък оставен настрана от общата политическа дейност. Добре ще е онези, които се освободят от ръководството, да съсредоточат усилията си в рамките на политическия съвет за изграждане на НДСВ като партия. Надявам се да имат необходимата воля и компетентност да го направят. Иначе не е нужно особено тълкуване, за да се разбере, че когато се направи предложение някой да бъде освободен от поста, това е оценка за работата му.

В: В икономическия екип на кабинета „Сакскобургготски“ или в силовите министерства ще бъдат промените според вас?  – Ще изчакаме предложенията на премиера, те ще бъдат анализирани обстойно в групата, за да вземем всички заедно едно добро решение. Анализът, разбира се, трябва да акцентира най-вече върху онези сфери, където има широко обществено недоволство.

В: В работата на МВР?  – Тук са и здравеопазване, и култура, и образование, и държавна администрация, и в борбата с престъпността… Това не означава, че трябва да бъдат извършвани промени в управленските екипи в тези сфери, но трябва ясно да се определят слабостите и да се набележат мерки за преодоляването им. А кои министри конкретно трябва да бъдат освободени – нека изчакаме предложенията на премиера.

В: Отстъпка под натиска на Доган за структурни промени ли е това решение на премиера или напротив, решението за персонални промени показва, че исканията на ДПС няма да се изпълнят?  – Ако в рамките на консултациите с ДПС се стигне до общата нагласа, че са необходими структурни промени, вероятно те ще бъдат направени. Аз досега не съм чул основателни мотиви, а всяка самоцелна структурна промяна е вредна за едно стабилно управление.

В: Какво очаквате от правителствения ремонт?  – Смятам, че след промените в групата, после и в правителството, време е през есента и за промени на по-ниски нива. Нужни са промени в администрацията, в партията… Има поне двама областни управители, поне дузина партийни координатори, които не се справят с работата си и трябва да бъдат сменени.

В: Кои са областните управители, които смятате, че не си вършат работата?  – След като си получат заповедите за уволнение, и те, и обществото ще разберат. Става въпрос за хора, които не успяват да изпълнят задълженията си, или компрометират каузата НДСВ. С тяхната смяна ще завърши процесът на оздравяване. Въпросът е доколко решителни и радикални ще бъдат промените. От тях зависи дали партията ще стъпи на политическия терен с нов стил на работа, а не с политиката на самозатварянето, самоизолацията и криенето на главата в пясъка.

В: В какъв срок очаквате да чуете сменените министри?  – Във всички случаи ще е добре да стане преди края на парламентарната сесия. Но всичко зависи от консултациите в рамките на НДСВ и след това заедно с ДПС.  

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: