НДСВ няма право на провал в местните избори

Интервю

Борислав Цеков: НДСВ няма право на провал в местните избори. Ако не издигнем Бойко Борисов за кмет в София, ще претърпим втора загуба, след като подкрепихме Стоянов. Борисов е нашият печеливш вариант, казва депутатът от НДСВ

Интервю на Анелия Башева

Борислав Цеков е роден на 19.02.1972 г. в София. Завършил е право. Член е на групата за натиск „Новото време“

– Господин Цеков, защо точно Бойко Борисов предлагате за кандидат-кмет на НДСВ в София? – Това е предложение, което следва да се обсъди много внимателно. Бойко Борисов е изключително силна кандидатура, той е печелившият вариант за НДСВ. Генералът успя да изгради образа на отлично работещ главен секретар на МВР. Той като че ли покри очакванията на обществото за онова, което Новото време ще му донесе, макар и в един отделен, но много важен сектор – борбата с престъпността. НДСВ няма право на провал в местните избори. За съжаление, отчитайки състоянието на партията, не мога да бъда оптимист за добро представяне в цялата страна. Затова трябва да съсредоточим ресурсите си върху няколко емблематични за цялата страна общини. Естествено, една от тях задължително е столичната. София е, бих казал, държава в държавата. Ако ние не излъчим силна кандидатура, способна да удовлетвори очакванията на избирателите, ще се получи втори важен провал на НДСВ след подкрепата за Петър Стоянов. Дискусията по тези въпроси трябва да започне своевременно, за да не се получи разнобоят, който стана в рамките на НДСВ по време на кампанията за президентските избори. Помните, че имаше много остри дискусии, решението беше взето в последния момент. В крайна сметка каузата се оказа губеща.
С това не искам да кажа, че сегашният кмет Софиянски е слаб кмет. Напротив, той е един от силните играчи в тези избори. Но ако търси подкрепата на НДСВ, той трябва да отговори на доста въпроси.

– Кои?

Единият от тях е за Българската православна църква. Ако иска подкрепа от НДСВ, той трябва да преустанови подкрепата си за разколниците. Към момента Софиянски продължава да е единствената институция в страната, която активно, въпреки уставни положения на БПЦ, подкрепя Инокентий и го е назначил за софийски митрополит. Изрично в устава пише, че само патриархът може да бъде софийски митрополит. Това е въпрос не на конюнктура, а е достатъчно принципно различие, което трябва да бъде поставено на масата, когато се коментира кандидатурата на Софиянски.
Но ако се стигне до издигането на кандидатурата на Бойко Борисов и той самият даде съгласието си, това ще бъде изключително силен ход за НДСВ.

 

– Значи още не е говорено с Бойко Борисов?

  Това все още е предложение, което се коментира на политическо ниво, без да има официално обсъждане. Така че не бих искал да ангажирам самия Бойко Борисов с подобни коментари. Разбира се, че когато официално се постави кандидатурата му, ще трябва да се чуе и неговото мнение.
 
– Има ли аргументи, които ви карат да смятате, че той би приел?

– Не мога да коментирам и да разсъждавам от неговата гледна точка по темата. Но искрено се надявам, че ако НДСВ се консолидира около тази кандидатура, той би се съгласил.– Издигайки Бойко Борисов за кмет на столицата, управляващите ще загубят един успешен главен секретар на МВР. Струва ли си залогът?

– Но пък ще спечелят един успешен кмет на София, който ще покаже в по-широк периметър не само своите качества, но и предимствата, които като политика, като приоритети предлага НДСВ. – Не е ли притеснително, че НДСВ стига до парадокса най-популярното лице, което има, да го предлага и за кмет на столицата, просто защото няма друга фигура, с която успехът да е сигурен?

Напротив. Успешните фигури трябва да растат в политиката и в управлението. Аз и колегите, които подкрепят тази кандидатура, гледаме на нея като на такова израстване.

– Но факт е, че нямате толкова успешни кадри, които да лансирате.

– Това е факт, но се връщаме към една стара дискусия преди време, когато се коментираше как ще бъде изградена политическата структура на НДСВ. Беше избран подход, който аз лично не споделям като най-работещата формула, но все пак мнозинството решава. Сега ще берем плодовете. Важното е, ако се тегли чертата и се види, че подходът е грешен, НДСВ да има силата, разума и добронамереността да обмисли вариант, за да се коригира.
 
– Как може да се преодолее кадровата криза?

– С убедителна политика, с ясни механизми за вземане на решения от общината до националното ниво, така че хората, които се ангажират с каузата, да се чувстват съпричастни, да работят и дават идеи, а не да се получава капсулиране и спускане на решения, взети неясни къде и неясно от кого.
Това е в основата на съществуването на една партия. Хората, които участват в нея трябва да бъдат обединени от кауза и от възможността да дадат приноса си за нея. Естествено и да реализират свои амбиции. В политиката човек иска да върви напред.

– Но хората не искат да влизат в НДСВ. Близнаков отчете много слаб интерес към партията. – Не съм изненадан. Уставът, който се прие, не мотивира хората. Затова ние предлагахме по-модерен устав, който ще помогне на хората да участват във вземането на решения по места. Но мнозинството решава. Сега вече имаме практика от почти половин година, тя ще стане ясна на местните избори. Тогава НДСВ на базата на резултатите си, трябва да преосмисли евентуално начина, по който работи. А евентуален успех на изборите пък ще утвърди решението на мнозинството.

– Какво представяне на местните избори очаквате? – Рано е да се говори, тъй като местните избори са характерни с голямо разнообразие на регионални коалиции. Всичко зависи от местните особености и от преговорите между политическите сили. Но като цяло, ако НДСВ заложи на самостоятелно участие, аз не съм оптимист за добрите резултати. Партията трябва да заложи на силни фигури и на успешно партньорство в различните общини.

– Шефовете ви предпочитат да подкрепите Софиянски. Как ще ги убедите, че кандидатурата на Борисов е по-добрият вариант?– Стефан Софиянски е добър вариант, но той е представител на друга политическа тенденция. Ако ние търсим убедително участие на тези местни избори в София, силната фигура, която се идентифицира от хората с духа на Новото време, това е Бойко Борисов. По никакъв начин не омаловажавам предложенията на колеги, но всички те трябва да се поставят на масата и да се обсъдят. Ако решението за кандидатурата ни в София бъде взето кабинетно, аз не предричам добър завършек. То трябва да бъде резултат от широка и демократична дискусия вътре в НДСВ.

– Смятате ли, че Софиянски може да бъде обединителната фигура за дясното пространство? – По реакцията на другите политически формации, които се самоопределят като принадлежащи към дясното пространство, съдя, че той не е безспорният фактор. Той има своята роля, както и неговата партия, но има много път да бъде извървян до евентуалната консолидация на тези десни формации около единна кандидатура.

– ДПС започна да разработва собствена инвестиционна програма. Не е ли странно това, вие управлявате съвместно?– Съвместното управление се гради на базата на потенциала и концепциите, с който разполагат двете партии. Аз разглеждам тази стъпка на ДПС като много важен акт за мобилизиране на техния политически потенциал за управленските алтернативи, които те могат да създадат, за да допринесат за общото управление. Тези разработки следва да се приемат с отворени обятия от НДСВ.

– Доста наблюдатели коментираха това като подготовка на ДПС за следващите избори и за предстоящ ляв завой. 
 

– Нормално е всяка политическа сила да работи за по-нататъшното си укрепване и разширяване на влиянието си в обществото. 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: