На 6 април чакайте приятни изненади

Интервю на Вера Александрова 

„Учредително събрание на 6 април ще има. Аз допускам обаче, че ще има и хора, които ще останат изненадани от начина, по който то ще протече, и от това, което ще се създаде като политическа партия.“

– Г-н Цеков, днес (вчера – б.р.) НС отново остана без кворум. Не е ли време шефът на парламента Огнян Герджиков да актуализира намерението си да подаде оставка?

– Това е въпрос, на който той сам трябва да отговори. Той направи доста усилия, за да мобилизира депутатския корпус и да премахне в голяма степен практиката на гласуване с много карти. Така че според мен той прави каквото може. Въпросът е в самодисциплината на депутатите и мобилизиращата роля на ръководствата на отделните групи. – ПГ на НДСВ остана единствената, която не взе отношение по изтеклата в пресата стенограма от заседанието на МС по договора с „Краун ейджънтс“. Какво е становището ви по нея?

– Изтичането на секретна стенограма от заседание на висш държавен орган естествено е недопустимо. Това налага взимането на необходимите мерки, за да се подобри административният капацитет на съответните институции. За мен изтичането е недопустим акт. Оттам нататък вярвам, че това, което прави правителството и в частност Министерството на финансите по отношение на митниците – оздравяването на администрацията, ликвидирането на контрабандните канали и модернизирането на самата система, ще бъде доведено докрай.– А защо премиерът не откликва на искането на опозицията за изслушването му по въпроса?(

– Мисля, че достатъчно неща бяха казани. Опозицията е в правото си, ако желае, да зададе актуален въпрос или питане. В зависимост от процедурната техника, която приложат, биха могли да постигнат ефекта, който искат. На този етап ПГ на НДСВ не смята за необходимо да се провежда специално изслушване. – Вие сте в работната група, която изготви проектоустава на бъдещата царска партия. Смятате ли, че този път той ще заработи?

– Работната група се обедини около основните положения в проектоустава. Той е раздаден на всички депутати, предстои обсъждането му. И ако парламентарната група го възприеме, вярвам и с някакви допълнителни предложения, учредителното събрание ще гласува този проект. Това не означава, че при самото учредяване някой няма да направи още предложения или пък да внесе проект за цялостен устав.

– В какви насоки очаквате да са новите предложения?

 За мен това, което работната група изготви, е удовлетворително като механизми и като правомощия на отделните органи. Така че аз до голяма степен подкрепям проекта на работната група. Иначе има и други допълнителни предложения за създаване на пост на говорител, на младежки съвет към партията, за по-дребни поправки, свързани с функциите на областните и общинските координатори. Това са предложенията, които са постъпили до момента, наред с предложението за устав на Емил Кошлуков. Той е проект за устав на една истинска електорална партия. Струва ми се, че част от неговите принципи бяха възприети и в проекта на работната група.

– Залаганията за лидер на новата партия текат с пълна сила. Кой ще е той?

– Лидер на движението, на онова движение, около което се обединихме всички и което спечели изборите, е Симеон Сакскобургготски. А за председател на тази партия все още няма номинации. Аз лично имам свои виждания, но на този етап няма да ги коментирам. При всички положения председателят на новоучредената партия трябва да е човек с ясна политическа визия, доказал възможността да консолидира и обединява групата и да работи екипно.

– Министър Димитър Калчев вече обяви, че би се включил в партийното строителство на новата партия. Готови ли сте да приемете в нея бивш червен кмет?

– За мен тази заявка е изненадваща. Няма нищо лошо министър Калчев да има такова желание. Не вярвам някой да се противопоставя, ако той действително стане учредител. Всеки качествен човек е добре дошъл. – И все пак какво ще се случи на 6 април?

– Учредително събрание ще има. Аз допускам обаче да има и хора, които ще останат изненадани от начина, по който то ще протече и от това, което ще се създаде като политическа партия. Така че 6 април ще има не само като ден, но и като учредително събрание, но нека да запазим готовност и за приятни изненади.

– В какъв аспект?

– Изцяло положителни за движението. – Днес беше избрано ръководството на временната проучвателна комисия по религиозните въпроси, в което сте и вие. Каква е целта й?

– Основната й задача е да изясни доколко държавата се е намесвала в делата на отделни религиозни институции, най-вече на БПЦ. Аз лично ще настоявам за това. И на тази основа да бъдат приети няколко основни принципа, които да залегнат в бъдещия закон за вероизповеданията. Вярвам, че законопроектът, който аз внесох и който получи категорична подкрепа преди две седмици от Светия синод, ще стане основа на бъдещия закон. Но нека първо временната комисия да си свърши работата.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: