Тежки критики към Панайотов

НДСВ – без оставки, но с обща снимка
 

С обща снимка на всички депутати от парламентарната група на НДСВ и обещания за неделимост на групата завърши днешното извънредно заседание на парламентарната група на движението, преди което 42-ма народни представители поискаха промяна на стила на работа и персонални промени в ръководството. Общо е разбирането ни, че НДСВ няма основание за никакво разцепление, заяви лидерът на групата Пламен Панайотов и допълни, че съвместната снимка на всички депутати е своеобразен символ на тяхното единство. Той каза, че на днешната среща депутати и ръководство са си казали нещата „едно към едно“. „Видяхме къде са кусурите на ръководството, но смея да кажа и на редица от депутатите“, добави Панайотов. Основните критики са били по отношение на чуваемостта в групата и уточняване на процедурите за вземане на определени решения, прецизира в отговор на въпрос Панайотов. Той обясни още, че в хода на дискусията е надделяло становището, че единствено чрез общи усилия могат да преодолеят вътрешните си проблеми и да отстояват целите на коалиционното управление. Конкретното решение от днес е до вторник по обяд депутатите да дадат своите предложения за съставяне на работни групи, които да организират работата в групата и да изработват важните политически решения. Също в този срок всеки от народните представители ще трябва да заяви в коя група ще вземе участие. Всички предложения, направени в този срок, както и тези предложения, които са чути на заседанието този вторник, ще бъдат обобщени и по тях ще бъдат взети необходимите решения, съобщи още Панайотов. Въпреки призивът на 42-ма народни представители лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски не отиде на заседанието на групата. Вместо това той изпрати писмено обръщение, което беше прочетено пред депутатите от Стела Банкова. В него се казва, че НДСВ, което преди шест месеца имаше подкрепата на повече от половината на населението в момента според сондажите се ползва с доверието на по -малко от 20 процента от хората. „Това за съжаление е факт, а не партийна спекулация“, се констатира в декларацията. Нататък лидерът на движението призовава депутатите към „зрялост и към действия, които да върнат динамиката вътре в движението“. „Само приобщаването на повече хора в цялата страна и организирането на демократични избори вътре в движението ще ни позволят да постигнем тази цел. Желая да разполагам в най-кратък срок с проекти в този смисъл. Това ще подкрепи и дейността на правителството“, се казва в декларацията. „Като парламентарно мнозинство в Народното събрание и единствен представителен орган на нашето движение настоявам да поемете вашата отговорност“, завършва декларацията.След заседанието депутатите казаха, че след прочитането на декларацията не е имало изказвания по нея или конкретни реакции. Според депутата Борислав Цеков с обръщението си премиерът е искал само да заяви, че никой от присъстващите в залата не се ползва с политически чадър и е своеобразен призив към тях те сами да решат
проблемите си.
На заседанието на групата присъстваха вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев, зам.министърът на икономиката Любка Качакова, енергийният министър Милко Ковачев, министърът на държавната администрация Димитър Калчев, културният министър Божидар Абрашев и транспортният Пламен Петров. В хода на заседанието е бил повдигнат въпроса за смени в ръководството, включително и от самия Панайотов. Чрез единодушие, изразено при явно гласуване, депутатите обаче се съгласили първо да бъде проведена дискусия и след това да се пристъпи към гласуване за сваляне на председателите и заместник-председателите. След „откровения дебат“, както беше определен от всички депутати, противоречията са били изгладени и никой вече не е искал персонални промени. Според част от депутатите хората, приближени до Панойтов са взели думата и са направили просторни изказвания в защита на ръководството, с което са отнели възможността да се чуят повече критични бележки.

Атака срещу ръководството е направил депутатът Борислав Цеков, чието изказване беше разпространено и на журналистите. В него той директно обвинява Пламен Панайотов, че ще провали „мисията на Негово Величество“ и че не подкрепя правителството и премиера. Ръководството на парламентарната група се е капсулирало и взима решенията на тъмно, като демонстративно изолира от текущата работа много от депутатите, обвинява Цеков. Според него се фаворизират само определени хора – тясна групичка около ръководството. Кой, на какво основание и с какво право се опита да си прави Първа частна партия?, риторично пита Цеков, заявявайки, че участниците в несъстоялото се учредяване на 26 януари са канени при пълна липса на прозрачност и дълбоко партизанския подход. Основният проблем на групата според Цеков е, че не произвежда успешна политика и не подкрепя по един достатъчно солиден и адекватен начин правителството и премиера. При остри атаки от името на опозиционните фракции, ръководството мълчи или просто отсъства от залата, обвини Цеков. Вместо НДСВ, депутатите от ДПС отговаряли на опозиционните критики. Дълбоко погрешна била тезата, че извън законодателната работа, парламентарната група не трябвало да се занимава с общополитически и управленски проблеми. Този стил на работа, наложен от ръководството, бил причина за катастрофално падащото доверие в НСДВ и впечатлението за безпомощност на мнозинството. „Нека изоставим дребните амбицийки за партийни постове, които овладяха някои хора в последните месеци, да съсредоточим всички усилия и политически ресурс към подобряване на управлението, защото нямате право нито вие, господин Панайотов, нито който и да е друг да провали голямата мисия на Негово Величество Симеон Втори в името на България и да излъжем големите надежди на българското общество“, завършва изказването на Цеков. След края на заседанието само малка групичка от депутати споделиха тревогата си от провала на демократичния опит за смяна в ръководството. Според тях това е показало, че те все още нямат демократичен стил на политическо поведение. За да се подобри работата на групата, депутатът Цеков предложи ресорност на зам. председателите, избор на двама официални говорители, създаване на работна група за антикорупционна политика на парламентарното мнозинство. Както стана известно след днешното заседание решенията по тези въпроси ще бъдат взети на следващото заседание.   

Интервю с Борислав Цеков: Разбрахме се да ангажираме потенциала на всички Това последната снимка ли беше на парламентарната група в този състав?

Напротив, тя е, надявам се, първата снимка, на която парламентарната група излиза от едно заседание по-зряла и с доста конкретни предложения за подобряване на работата. Те трябва да станат реалност.

Трябваше ли лидерът Ви да направи това обръщение, за да започнете този разговор в групата?

Този разговор с различна сила се води от доста време, но смятам, че това, което стана на 26 януари и днешното обръщение на Симеон Сакскобургготски катализираха процеса и дадоха яснота за това, че НДСВ е демократична организация, която може и трябва да поставя болезнените въпроси откровено и конструктивно.

Пишете ли вече Вашият проект за промяна, както апелира лидерът?

Днешното заседание, надявам се с предложенията, които се направиха, да даде началото на превръщането на тези проекти в реалност – управленска и политическа.

Как ще формулирате най-точно какво се реши днес?

Взе се решение за радикална промяна на стила на работа на групата. Ангажиране на потенциала на всички депутати в работа, което ще стане в работни групи, по конкретни теми, които ще се уточнят до вторник.

Т.е. има депутати, които се шляят и нищо не правят?

Не, не се шляят, а самото ръководство не успява да впрегне потенциала им и ги държи в изолация.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: