Ще искаме оставки на министри за скандала с жилищата

Интервю на Иглика Горанова 

– Господин Цеков, нараства скандалът с продажбата на ведомствени апартаменти на министри и чиновници? Какво ще предприеме Новото време?

– За мен това е истинско безобразие. Разбира се, че ако се проверява законността на сделките, аз съм сигурен, че те ще бъдат абсолютно законни. Но и Тодор Живков съвсем законосъобразно раздаваше имотите. При положение, че от самото начало НДСВ беше декларирало като своя политика в своята програма, че няма да подкрепя извършването на приватизация и продажба на каквото и да е държавно имущество с компенсаторни бонове, аз като гражданин и народен представител съм възмутен от подобно бюрократично дебелокожие. И смятам, че е крайно време премиерът да не бъде безучастен по тези въпроси.

– Ще искате ли обяснения от министрите по този въпрос на семинара на НДСВ в Бургас?

– По мое предложение парламентарната група ще изиска резултатите от проверката, която е назначена в Министерски съвет. След като се запознаем с тях, ще бъдат поканени отговорните министри и зам.-министри. И ще вземем съответните решения. Аз мисля, че в ПГ възмущението е доста голямо. Крайно време е България да стане държава на гражданите. НДСВ имаше такова желание, но за съжаление заради няколко калпави министри, които са се самозабравили, сега се торпилира цялото това усилие и не случайно доверието към НДСВ е на дъното на класацията.

– Ще бъде ли повод този скандал за искане на оставки?

– Не изключвам такава възможност. Вие знаете, че във Франция в рамките на подобно раздаване на апартаменти, вярно, със закононарушения, бивши министри отиват на съд. Тук едва ли ще се стигне до съд, но морална и политическа присъда трябва да има.

– Как коментирате замяната, която е направил областният управител на София Росен Владимиров, разрешавайки на Юнал Лютфи да замени семейния си апартамент в кв. „Младост“ с двойно по-голямо жилище в кв. „Изток“. И това единственият такъв случай ли е? – Това е абсолютно недопустима практика. Най-малкото защото общественото мнение в момента е изключително чувствително към онова, което правят политиците не за хората, а за себе си. Дори предоставянето на ведомствените жилища за ползване от парламента трябва да е ограничено. Аз зная случаи на бивши държавни чиновници, които все още ползват такива жилища. Но това са проблеми на председателя на парламента, на главния секретар. Не разбирам как така, след като в началото на парламента се раздаде „Приказка за стълбата“ от Христо Смирненски, сега хора от ръководството не си я спомнят и не вземат необходимите мерки.
 

– Може ли заради този скандал Новото време да напусне ПГ на НДСВ?– Важно е Новото време да реагира принципно и да иска отговорност за тези безобразия, защото хората познават нас. Министрите и зам.-министрите не слизат от лъскавите си коли, докато много народни представители са сред хората, правят срещи с тях и поемат целия им справедлив гняв срещу подобно нахалство.

– Вие имахте ли вече такива срещи с разгневени граждани?

Разбира се. Получих над 30 писма, в които хората изразяват възмущението си и предлагат решения.

– Какви?

Някои ме призовават да искам оставки, други ми предлагат да внасям искания за законови промени, които да ограничат възможности за продажби на ведомствени жилища. Има много предложения, върху които си заслужава да се помисли. – Кои от тях са най-сериозни?

– Аз също като гражданите, които ми пишат, смятам, че има нужда от промени в закона за държавната и закона за общинската собственост във връзка с отдаването на държавни и общински имоти както под наем за ползване, така и за тяхната продажба. Не може да има облекчени условия за министри и зам.-министри. Сигурно за тях е много хубаво да има такива ведомствени привилегии, но в крайна сметка нека в държавата всички да са равни пред закона и да получават блага при равни условия с всички останали граждани.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: