Ако някой има сигнал за корупция срещу МВР, няма да отиде точно в МВР

20 май 2003 г., в. Сега: 

Борислав Цеков е 31-годишен, софиянец, юрист, депутат от НДСВ. Той е сред организаторите на клуб „Новото време“. След завръщането в неделя от Лондон Цеков заедно с Емил Кошлуков обявиха, че създават център за граждански сигнали за корупция в държавата и призоваха Иван Тодоров-Доктора да проговори.

– Господин Цеков,  изглежда, че създаването на център за граждански сигнали за корупция в МВР е ответен удар на нововремци в компроматния скандал.

– В никакъв случай. Това е инициатива, целяща да стане част от общия антикорупционен концерт. Държавата трябва да контролира всички свои усилия. МВР не е способно само и единствено да извърши тази дейност. Не само другите държавни институции, но и гражданското общество трябва да бъде инструмент в тази тежка битка с мафията. Граждани и институции трябва да си подадат ръце в борбата срещу Октопода и именно парламентарната комисия по въпросите на гражданското общество може да бъде мост между хората и институциите. Ако някой смята, че това е безполезна инициатива, той смята, че въобще всички инициативи на неправителствения сектор са безполезни. А няма спор, че този сектор през последните години направи много в антикорупционната сфера.
 

 – Вие искате просто да помогнете на МВР и на изпълнителната власт, така ли?

– Безспорно тази инициатива ще бъде още един канал за информация, която ще бъде предавана по надлежния ред, така че да се решава от компетентните органи, когато има основания за това.
 

– Но вече обявихте, че в центъра ще събирате сигнали и за връзки на представители на МВР с престъпния свят.

 

– Нормално, МВР е държавна институция и не е застраховано от корупцията. Няма такава държавна институция. В този смисъл едва ли граждани, които имат сигнали за корупция в МВР, биха се обърнали именно към МВР. Нормално е да го направят другаде – има комисия към Министерския съвет, има комисия по вътрешна сигурност, има комисия „Антикорупция“ в парламента. Това ще бъде гражданският форум, където при гарантирана анонимност гражданите ще могат да дават своите сигнали, а оттам нататък те да намерят своя път към компетентните държавни органи.
 

– Едно време и Иван Костов беше направил пощенска кутия за корупционни сигнали и от това нищо не произтече.

 

– Защото в голяма степен това бяха акции в рамките на изпълнителната власт. Нашата идея е да се активизира гражданското общество. Ние не измисляме топлата вода. Навсякъде в страните от ЕС, в САЩ има граждански структури, които канализират усилията на обществото в помощ на държавните институции при борбата им със злоупотребите, корупцията и връзките с мафията.
 

– Споделяте ли мнението на Милен Велчев, че мафията не може да съществува без помощ от МВР?

 

– По дефиниция мафия означава проникване на престъпни структури в органите на държавната власт. МВР не е застраховано и ако някой твърди, че то е изцяло в бяло, а всички останали са корумпирани, просто не е в час.
 

– Имате ли конкретни сигнали или подозрения, че по етажите на МВР сега има корупция?

 

– Смятам, че корупция има в цялата държава – и в общините, и в различните държавни органи. Най-вече в рамките на изпълнителната власт, тъй като там са реалните властови инструменти, там се разпределят блага, лицензи и т. н. Подемайки тази инициатива, очакваме сигнали за всички държавни ведомства. Едва когато ги преценим, ще дадем публично съответните статистически данни и характеристики на получените сигнали.
 

– Кой ще контролира тази информация?

 

– Гражданският център. Предстои да се изгради като 24-часова гореща линия, на която гражданите ще могат да депозират своите сигнали. Възможно е, след като комисията по въпросите на гражданското общество обсъди този въпрос, да бъдат поканени и представители на неправителствени организации от типа на „Коалиция 2000“ в работата на центъра.
 

– Центърът е възможност да се спекулира, като се подхвърлят анонимни обвинения за връзки на властта с мафията.

 

– Не съм чул някой да е обвинил правителствената комисия за корупцията в подобно нещо. Не за друго, а защото става дума за отговорни управленски и политически действия.
В този смисъл такава парламентарна инициатива, свързана с гражданското общество, в никакъв случай не може да бъде по-нецелесъобразна от една инициатива на правителствено ниво. Напротив, ако говорим за корупция в изпълнителната власт, нормално е да има такъв тип наблюдение не само по линия на парламентарния контрол, но и всякакви други форми, доказани в западната практика. Все пак, когато някой се жалва за корупция, той не го прави пред този, когото обвинява в корупция.
 

– Това означава ли, че комисията за борба с корупцията в парламента бездейства?

 

– Комисията „Антикорупция“ има законотворчески функции, докато тази инициатива е свързана само със събирането, обработката и предаването по надлежния ред на сигнали за злоупотреби и корупция в държавната власт.
 

– Вие тръгвате да борите мафията, но нали именно представители на „Новото време“ бяха обвинени във връзки с престъпници след онази снимка на яхта в Монако?

 

– Няма противоречие, тъй като ставаше дума за клеветническа акция. Цялото общество вече знае, че това е компромат. Напротив, и този случай за пореден път ни даде да разберем колко тежък е проблемът с корупцията, с обвързаностите, които може да има на различни нива между престъпния свят и държавната власт, и ни мотивира да заявим тази инициатива.
 

– Защо идеята се роди след посещението ви с Емил Кошлуков в Лондон? Какво се случи там? Видяхте се със Спас Русев – вече известен като лондонската връзка на нововремци?

 

– Не за да бъде загадъчно, а просто заради неофициалния характер на тези срещи не бих могъл да ги конкретизирам. Ще кажа само, че срещите, които аз и колегата Кошлуков сме имали заедно и поотделно, имат политически характер и са свързани включително и с представители на чуждестранни институции, имащи не само информация, но и отношение към процесите в страната.
 

– Говорите за официални държавни структури и политически кръгове в Лондон?

 

– Повече не бих могъл да уточнявам. Всеки може сам да направи изводите си. Това е едно неофициално политическо посещение. Оттам нататък онова, което има като резултат, ние ще го превърнем в политически и управленски действия.
 

– Това означава ли, че търсите политическа подкрепа и ще водите самостоятелна политика в рамките на НДСВ?

 

– В никакъв случай. Нашите усилия са част от политиката на НДСВ. Фактът, че имаме политически международни контакти, преди още въобще да е съществувало НДСВ, може да бъде само от полза на нашата политическа сила. „Новото време“ е онази част от НДСВ, която се надява партията да се превърне в устойчива, успешна политическа сила, която да завърши по добър начин управленския си мандат и да участва успешно в следващите редовни парламентарни избори.
 

– Какво целите с призива към Иван Тодоров-Доктора да ви се обади, за да даде информация, която ще му спаси

живота? Сякаш пишете криминале.

 

– Не е нужно това лице Иван Тодоров-Доктора да се обажда точно на „Новото време“. Може да потърси контакти с председателя на парламента, с парламентарните групи, с парламентарната комисия по вътрешна сигурност, с опозицията, с когото желае. Но смятаме, че е от изключително значение той да сподели информацията, която има. Ние знаем каква е тя, включително за компромата срещу двамата министри и народния представител Севлиевски, и смятаме, че по този начин на бял свят ще излезе истината. Изключително важно е, за да се попълни цялостната картина около създаването на тази компроматна акция, както и за разобличаването на основните действащи лица в нея.

– Вие нямате връзка с Доктора?

Не само че нямаме такава връзка, но не е и редно такъв тип информация да се предава по неофициален път. Това трябва да стане в рамките на една парламентарна комисия например. Това е начинът всичко да бъде съвсем коректно и обективно.
 

– Защо смятате, че този човек не е дал цялата информация, която има, на МВР, което води разследване?

– Ще видим резултатите от разследването. Смятам, че нашият призив е достатъчно ясен като послание.
 

– Щом го призовавате да говори, значи според вас той не е отговорен за организирането на яхтения скандал?

– Това вече са подробности, които не мога да коментирам.
 

– Има ли връзка информацията, която очаквате Тодоров да изнесе с прословутото му куфарче, за което вие казахте, че е иззето от НСБОП и съдържанието му не е описано в следствието?

– Това ще се изясни. По този въпрос и по ред други въпроси, свързани с компроматната акция, с изтичането на информация от МВР, доколкото ми е известно, има проверка на Военна прокуратура.
 

– Какво очаквате да се случи, когато се разнищи скандалът?

– Първо, очаквам виновниците да си понесат заслуженото. Второ, с разобличаването на този компроматен сценарий вярвам, че ще се сложи за дълго край на тези акции в стил Държавна сигурност, които тровят обществото ни в последните 13 години.
За първи път такава компроматна история заедно с нейните сценаристи, движещи лица и подизпълнители би трябвало да бъде разобличена. Винаги досега всичко е потулвано, остава само неприятното усещане в обществото, че се случва нещо нередно. Този път истината трябва да излезе на бял свят.
 

– Имате ли нов отговор на въпроса защо беше разкрита онази снимка?

– На първо място се цели омаскаряване и мисля, че последните действия на министър Велчев, които отдавна са подкрепяни от Мирослав Севлиевски, вече дават на широката общественост обяснението защо те са атакувани. Тук става дума за огромни интереси, свързани с търговията с акцизни стоки, фалшиви бандероли. Министърът на финансите обяви, че от догодина ще се подменят бандеролите. Серията от мерки, свързани със затягането на митническия контрол, закриването на безмитните магазини. Това са все действия, които определено засягат дадени интереси.
 

– Има ли битка между Министерството на финансите и МВР?

– Вярвам, че няма. Всички институции – и МВР, и финансовото министерство, и Народно събрание и останалите министерства, които имат пряко отношение към борбата с престъпността и контрабандата, би трябвало да координират много тясно усилията си. Заявявам, че няма и не е необходима конфронтация между отделните властови звена, най-малкото пък с ръководството на МВР. Напротив, всички трябва да сме коалиция в борбата срещу мафията.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: