Всяка партия без физиономия е обречена

Монитор, 17 Октомври 2002

       Депутатът от НДСВ Борислав Цеков: Всяка партия без физиономия е обречена

За мен БПЦ е институция, която не просто има национално значение, тя е крепител на българската нация и на българската държавност. Ние – и като законодатели, и като фигури в обществения живот, и като граждани, сме длъжни да прекратим безобразията, които държавата стори по отношение на нея

Капка Георгиева

 
– Г-н Цеков, на предложението ви Бойко Борисов да е кандидат за кмет на София царят реагира така: „Не знам какви ги пускат“. Самият Борисов пък заяви, че не приема да се кандидатира. Обяснете какви ги „пускате“?

– Нашето мнение бе, че НДСВ трябва да се консолидира за кметските избори около кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София. И това да стане чрез дискусията, която да започне своевременно. Миналата седмица колеги депутати изразиха своето мнение, че Софиянски трябва да бъде номиниран от НДСВ за кмет. Ние с Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски пък предложихме алтернативен вариант. Защото смятаме, че НДСВ трябва да мобилизира целия си политически потенциал за участието си в изборите в София, които са емблематични за цялата страна. Печелившата личност би бил Бойко Борисов. Не за друго, а защото той доказа, че работи ефективно в сектора за борбата с престъпността. С дейността си, със своето откровено поведение той спечели доверието на една голяма част от обществото, а това е огромен политически коз, който щеше донесе много позитиви за НДСВ като политическа сила.

НДСВ няма право на губещо решение. Партията НДСВ е създадена по конкретна организационна формула, която според мен не е достатъчно ефективна и която няма необходимия организационен, кадрови и политически потенциал да участва успешно в местните избори. Ние трябва да издигнем поне 15 000 кандидатури за общински съветници, 263 кандидати за кметове, а партията няма необходимите структури. Засега тя наброява 2500 членове. В този смисъл ние нямаме право на грешки, поне за изборите в София. Ако повторим колебливата си подкрепа, каквато дадохме на Петър Стоянов, ако НДСВ се присламчи към кандидати на други политически сили, окончателно ще остане без физиономия. Така рано или късно ще прекрати съществуването си.

Но, след като самият Борисов няколко дни по-късно отказа нашата номинация, въпросът е приключен.

– Защо смятате, че партията НДСВ няма силата, разума и добронамереността да изгради политическите си структури?

– Изграждането на структури не е въпрос само на сила и разум, а и на процедури, и на организационни устройства. Клубовете по интереси обаче не изграждат структурата на една партия. Структура на една партия означава възможност хората, които са съпричастни към политическата ни кауза, да имат възможност да участват и в процеса на вземане на решения. При НДСВ такова нещо няма. От моя гледна точка подходът, който избра мнозинството на учредителния ни конгрес, бе грешен. Но практиката и най-вече местните избори ще докажат дали това е така. Ако се докаже, че съм прав, НДСВ ще намери сили да се коригира.

– Защо за една година във властта НДСВ не можа да създаде силни личности? Имате един Бойко Борисов, когото използвате „пенкилер“.

– Съгласен съм в известна степен. Този факт пак е резултат от политическия мениджмънт на НДСВ като формация. Говорим много отдавна, че ни е нужна банка кадри. Говорим, че са необходими ясни механизми за вземане на решения – от общините до национално ниво. Когато всичко това се превърне в практика, ще стане възможно в партията да се включат и да дадат своя принос и силни личности, управленци, политици, експерти.

– Формулата на успеха на Борисов, е че той действа и говори открито. Не се ли дължи кадровата криза в НДСВ на факта, че прекалено буквално изпълнихте препоръката на царя да станете „господари на мълчанието“?

– Ефективна и модерна политика не се гради с мълчание. Това, което г-н Сакскобургготски имаше предвид със своето изказване на времето беше, че има доста хора, които нямат опит и от тях реално можеха да се очакват грешки. Думите му обаче съвсем не означаваха, че политиката трябва да се води задкулисно, мълчаливо и непрозрачно.

– Софиянски беше човекът, който веднага след изборите заяви, че СДС трябва да влезе в управлението, да се коалира с НДСВ. Затова и беше низвергнат от СДС. Вие твърдите, че той е представител на друга тенденция. Няма ли НДСВ изкуствено да си създаде нов враг в негово лице, ако издигне свой кандидат за кмет? Днес (вчера – бел.ред.) Кирил Милчев е предложил кандидатурата на Емил Кошлуков…

– Когато се лансират други идеи за кметски кандидатури, това не означава, че се отрича потенциалът, в случая на Стефан Софиянски. Ако обаче той търси подкрепата на НДСВ, следва да се изчистят някои принципни различия, а за мен тези различия са ключови. Например отношението на г-н Софиянски към Българската православна църква и фактът, че той, като кмет на София продължава да толерира разколниците. Той остана единствената институция в страната, която си назначи свой митрополит, погазвайки църковния устав и църквата като институция. Когато говорим за подкрепата на една кандидатура, става въпрос за подкрепа на определена програма. Ако се стигне до обсъждане на кандидатурата на Софиянски, той ще трябва да представи пред политическата сила НДСВ програмата си за следващия мандат и на тази основа ще е необходимо да изчистим онова, което НДСВ смята, че трябва да се коригира. Що се отнася до номинацията на Кошлуков за кмет на София, колегите Кирил Милчев и Станимир Илчев очевидно високо ценят политическите качества на Емил Кошлуков. Но се съмнявам, че той ще приеме подобна номинация.

– Напълно съгласна съм, че толерирането на Инокентий от страна на Софиянски е груба грешка, но защо вие бавите приемането на Закона за вероизповеданията?

– Работата по трите законопроекта, които в момента се обединяват наистина тече бавно, но за съжаление, когато има няколко законопроекта по една и съща материя се получава така. Работната група вече напредна, 2/3 от консолидирания текст са уточнени и аз смятам, че до края на годината законът ще влезе в пленарна зала.

– Не ви ли смущава партньорството с ДПС? Докато вие процедурно се бавите със Закона за вероизповеданията, мюсюлмански фондации строят джамии, развиват програми за изучаване на Корана. От ДПС пък говорят за някакви инвестиции, които ту идват, ту изобщо не съществуват…

– Аз лично имам като свой категоричен ангажимент пред избирателите – волята да приемем нов Закон за вероизповеданията, който да отдаде дължимото на Българската православна църква. Аз няма да отстъпя пред това. За мен БПЦ е институция, която не просто има национално значение, тя е крепител на българската нация и на българската държавност. Ние – и като законодатели, и като фигури в обществения живот, и като граждани сме длъжни най-после да прекратим безобразията, които държавата стори по отношение на нея.

– Но докато се бавите, се организират кръгли маси, разбира се – финансирани отвън, на които агресивно се внушава, че БПЦ трябва да се принизи. Като вземем предвид и изказването на американския експерт Майер за предстоящо преразпределение на Балканите, се получава една доста страшна картинка…

– Както във всяка една свободна държава, и в България идват всякакви хора. Някои от тях твърдят, че представляват организации с помпозни имена, зад които обаче не стоят никакви официални институции или интереси. Има много такива примери. Прави впечатление агресията срещу изконно български ценности, особено в областта на вероизповеданията и конкретно спрямо БПЦ, но всяко отговорно управление не бива да допуска подобни нелегитимни външни въздействия.

– Вие като представител на „Групата за натиск“, какъв „натиск“ смятате да упражните занапред?

– Ние сме се ангажирали да дадем всичко от себе си за няколко позитивни инициативи, които ще променят политическата система в България. Те са – смяната на избирателната система, на етичния кодекс на депутатите, който ще регламентира конфликта на интереси, Законът за лобизма, който ще извади на светло корпоративните интереси, които се опитват да въздействат върху държавната власт, Законът за допитване до народа, с който искаме облекчаване на процедурите за местни допитвания и референдуми и даване на възможност по гражданска инициатива да се произвежда национален референдум. Тук бих поставил и един закон, свързан с финансирането на политическите партии и необходимостта от повече прозрачност. Този пакет от закони според нас ще промени не само нуждите, но и очакванията на обществото в българската политическа система и ще доведе до повишаване на доверието в нея. Това са нашите ангажименти, които включително и като „Група за натиск“, се опитваме да прокараме. Защото смятаме, че само с такива позитивни инициативи и активни действия ще бъдем полезни. А не с безсмислени спорове по незначителни въпроси.

 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: