Далавераджии и сектанти не искат закон за вероизповеданията

в. „Сега“, 8 ноември 2002 г. 

Борислав Цеков: Далавераджии и сектанти не искат закон за вероизповеданията

Не може да бъде духовник едно лице, което е обезобразено от омраза, злоба и крещи за мъст и кръв, смята депутатът, който написа закон за обединението на православието

АНА ИЛИЕВА

–––
Борислав Цеков е 30-годишен, софиянец, юрист. Депутат от НДСВ. Член на групата за натиск „Новото време“. Негов беше първият законопроект в 39-ото народно събрание – за вероизповеданията. Алтернативният синод на Инокентий не го приема и заплаши Цеков. Днес парламентът трябва да продължи да гледа закона, който обединява 3 проекта – на Цеков, на Кирил Милчев и на Лютви Местан.
–––

Г-н Цеков, очаквахте ли такъв бурен отпор на проектозакона за вероизповеданията? – Очаквах отпор, защото той съществува от 12 години. Затова не е имало парламент, който да наложи едно добро за България решение по този въпрос. Отпорът е от една гласовита групичка, сред които се открояват откровени далавераджии, част от църковната мафия, като осъдения за източването на половин милион от военното поделение в Горна Оряховица Камен Бараков. Хора, които искат признаване на македонско малцинство в България.

– Кои са те?
 

– Те са достатъчно известни „правозащитници“ и могат да бъдат видени сред тези 50-ина души, които протестират пред парламента. И третата категория хора, които също протестират, са пак една групичка, финансирана щедро от най-враждебни на православието секти. 12 години тези хора имат нужда от хаос, защото извън агресията срещу православието имат и чисто користни интереси.
Църковната мафия прави доста далавери с имотите на Българската православна църква. Разколниците на Инокентий владеят огромна част от тях и си уреждат личния живот, пълнят личните си сметки, а аз имам доста подозрения за това, че финансират нечии партийни сметки, за да имат политически чадър, както са го имали досега. Само че при новото управление политически чадър за църковната мафия няма да има.

 Говорите за СДС, който беше благосклонен към отцепниците?

– СДС не просто беше благосклонен, СДС създаде т. нар. „алтернативен синод“ чрез своята политическа намеса по времето на правителството на Филип Димитров. Това беше опит да се обслужат чужди на България интереси, а именно: да се разбие православната църква като един от крепителите на българската нация и оттам нататък в страната да влязат всякакви забранени в цивилизования свят секти. В немалка степен опитите успяха.
Аз се радвам, че именно в днешния парламент през юли СДС излезе с декларация, посипа си главата с пепел и призна, че има една-единствена православна църква и неин патриарх е Негово светейшество Максим. Че тази позиция очевидно е била лицемерна, сочат сегашните действия на някои техни депутати, които отново застават на страната на разколниците.
 

– Чии чужди интереси може да обслужва такава позиция? 

 Има достатъчно секти по света, които имат за основна задача да разбият големите религии и най-вече православието, което винаги е било обект на изключителна агресия. Всеки български гражданин е виждал представители на тези секти да шетат по квартали, да зарибяват деца и т. н.
 

– Изглежда, най-големият проблем на протестиращите са имотите, които ще трябва да се върнат на синода. За много пари ли става дума?– Има изчерпателна справка, която може да се предостави от Светия синод, за имотите – църковни храмове, земи и други сгради, които притежава БПЦ, и тези, които са заграбени и се ползват от разколниците.
Само в идеалния център на София има няколко големи сгради, отдадени под наем на банки и разколниците прибират наемите. И на площад „Света Неделя“ има такава сграда до хотел „Шератон“ или бившето заведение „Попското“ на гърба на Богословския факултет. И десетки други такива имоти. Разколниците правят едно-единствено нещо – бранят своята далавера. Затова са толкова крайни, затова е този престъпен блясък в очите им и заплашват, че ще се лее кръв.
Не само че заплашиха пред парламента, направи го лицето Анатолий Балачев на официално заседание на парламентарната комисия по вероизповеданията. Той лично отправи заплаха към мен, има го протоколирано. Отнасям се със съжаление към тези хора, защото това показва, че те са лишени не просто от елементарен граждански, но и от личен морал. Не може да бъде духовник едно лице, което е обезобразено от омраза, злоба и крещи за мъст и кръв. Това е абсурдно.

– Как ще реагирате на скандалните обвинения на Инокентий, че се занимавате с продажба на деца по Интернет?
 

– Някои от тези хора вече са клиенти на съдебната система. Бараков е осъден. Такива просташки, абсурдни клевети показват само едно: пълно безсилие – интелектуално, морално, всякакво. Каквото и да измислят, каквото и да предприемат оттук нататък, те са обречени. Законът ще бъде приет, ще има ясни правила, ще се сложи край на хаоса в БПЦ, който държавата създаде. Ще има ясни гаранции срещу нахлуването на секти в България и освен това всички вероизповедания ще бъдат свободни. Включително дори следовниците на Инокентий ще бъдат свободни и ще могат да се регистрират по този закон, както намерят за добре. За разлика от режима по сега действащия закон, който ги оставя встрани от закона. 

– Отцепниците твърдят, че законът е писан специално за Максим, защото изрично е записано кой е главата на църквата. 

– Това са безпочвени твърдения. След като е приет принципът, че БПЦ по силата на закона ще бъде обявена за юридическо лице, следва да се посочи кой ръководи това юридическо лице и кой го представлява. Така е за всяко подобно законодателно решение. И БАН, и съсловните организации, и занаятчиите, и лекарите имат органи, които ги ръководят. Защо се налага този подход, вместо да се направи съдебна регистрация? Това е практически въпрос. През 1992 г. разколниците Христофор Събев и компания и днешните техни приятели, които крещят за кръв пред парламента, след като окупираха синодалната палата, откраднаха една голяма част от нейната документация. И за избора на ръководните им органи, и нотариални актове за имоти и т. н. Не е ясно каква е съдбата на тази документация. Факт е, че тя не е в БПЦ и не може да бъде предоставена пред съда, когато църквата претендира за някакви свои права. Това налага да се потърси подобно законодателно разрешение. То в никакъв случай не противоречи на международни правни актове или нашата конституция.
Нещо повече. В повечето европейски държави има много по-крайни разрешения относно статута на доминиращото вероизповедание. Да вземем Дания, Исландия, Великобритания. Там лютеранската, съответно англиканската църкви са обявени за държавни. Те не се регистрират никъде и това е официална държавна религия. Да вземем католическите държави – Италия, Испания, Полша, Словения. Навсякъде в конституциите им е предвидено, че държавата сключва специален договор с римокатолическата църква и определя нейния статут на базата на отделен нормативен документ. Нещо, което не съществува за другите вероизповедания. Никъде католическата църква не е регистрирана в съда за разлика от останалите вероизповедания. И това не е въобще нарушение на каквито и да е стандарти.
Поради многото спекулации на тази тема ОССЕ в един свой доклад от септември 1999 г. казва, че историческата диференциация на статута на вероизповеданията не се смята за нарушаване на равнопоставеността, щом не води до привилегии. И в нашия закон пише, че на традиционната религия не се дават никакви привилегии.

– Нямаше ли да е добър знак за църквата законът да бъде приет с консенсус в парламента? Може ли СДС да не желае обединено православие?

– СДС създаде този разкол, извървя някакъв път, разкая се за онова, което стори. Въпросът е на дело да покаже, че е за единството на БПЦ. Едно е празната декларация, друго е гласуването на закона. Това няма да бъде просто един от множеството актове на законодателната конфекция. Законът ще разграничи ясно хората, които искат да има свобода на религиите, които искат единна и авторитетна православна църква, и онези, които съзнателно или несъзнателно обслужват най-враждебните фундаменталистки антибългарски среди. Това ще бъде вот на разграничение.
 

– Отцепниците твърдят, че близо 2 млн. души се черкуват при тях. Те как ще се обединят с другите православни?
 

– Не искам да коментирам нелепите твърдения на тези хора.– Как мормоните могат да се регистрират в България като религиозна общност според вашия проект?                      

– Законът съдържа ясни гаранции срещу нахлуването на секти, които са забранени в други държави. Ако конкретно мормоните искат да се регистрират тук и се съобразяват с нашата конституция и международните стандарти, по новия закон те няма да имат никакъв проблем. Софийският градски съд ще разгледа техните документи. Ако обаче по-късно не се съобразят с изискванията – осъществяват дейност срещу националната сигурност или общественото здраве, – срещу тях ще има санкции по закон.
 

– Има секти, които издигат в култ самоубийството. Как ще попречите те да бъдат регистрирани и да търсят свои последователи?
 

– Съдът изисква от Дирекцията по вероизповеданията експертно становище за правното положение на църквата в други държави и основни характеристики на изповядваната религия. И после преценява.
 

– Този проект беше първият, внесен в 39-ото народно събрание, а се приема чак година и половина по-късно. Защо отне толкова време?

 Беше необходимо да го обсъдим с експерти, неправителствени организации и представители на вероизповеданията. Взето е най-доброто от 3 проекта, за да се направи законът. Много полезни бяха предложенията на Лютви Местан за разпределението на държавната субсидия. Парите сега се дават от дирекцията, а ние решихме да ангажираме парламента и той да определя конкретната субсидия за всяко вероизповедание.
 

На какъв принцип ще се разпределят парите?

– Критерии могат да са числеността на изповядващите една религия или конкретните потребности за ремонт на храм например или финансиране на образователна дейност.
 

– Притеснявате ли се, че в някои части от държавата никнат повече джамии, отколкото църкви?
 

– Естествено като православен християнин аз също очаквам, след като се ликвидира правният хаос, църквата много по-активно да започне да осъществява социалната си роля. И заедно с връщането на имотите, заграбени от разколниците и конфискувани от комунистическия режим, материалната база ще им позволи да разгръщат такава дейност и да поддържат своите храмове.

– Как ще се третира финансирането от чужбина на определени религиозни общности?

– Всяко финансиране на юридическо лице следва да отговаря на всички останали закони, включително и на мерките за изпирането на пари. Не е тайна, че има немалко секти, в това число и ислямски фундаменталистки секти, които атакуват България с огромни финанси. Това е занимание на специалните служби. Те си вършат добре работата.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: