НДСВ има достатъчно ясна позиция за президентските избори

НДСВ има достатъчно ясно решение за президентските избори    

Г-н Цеков, по какъв начин НДСВ конкретно изрази подкрепата си към Петър Стоянов? 

Най-вече чрез участие на активисти на НДСВ, които работиха по време на предизборната кампания за парламентарните избори. Така например се работи в избирателния район от който аз съм избран – Силистра.

Имате ли впечатления, дали представители на НДСВ са включени в повечето инициативни комитета за подкрепа на Петър Стоянов?

В централния щаб участва г-н Веселин Близнаков. Доколкото имам информация от различните региони, в по-голямата част от страната вече са включени представители на НДСВ. 

По какъв конкретен начин вие убеждавате вашите симпатизанти да подкрепят Петър Стоянов? 

Основният мотив, който им предлагаме е свързан с това, че Стоянов имаше един успешен мандат. Този мандат беше свързан с формулиране по един категоричен начин на външнополитическите приоритети на България. И чрез този ход НДСВ да демонстрира един по-консенсусен стил в нашия политически живот. 

Какви въпроси ви задават вашите симпатизанти, когато ги убеждавате да бъде подкрепен Петър Стоянов? 

В най-откровен вариант бих посочил въпроса за това, не е ли следвало НДСВ да посочи самостоятелна кандидатура, но аргументите, които бяха изтъкнати от нашия лидер Симеон Сакскобургготски и в последствие от повечето ръководни представители на движението, отговарят в достатъчна степен на въпросите на нашите симпатизанти. 

Какви аргументи изтъкна Симеон Сакскобургготски пред парламентарната ви група? 

Те са достатъчно известни, бяха коментирани. Ще посоча необходимостта от по-висока степен на съгласие и участие на всички политически сили в тежките реформи, които се осъществяват и необходимостта да се даде ясен знак за приемствеността във външната политика.Такъв знак без съмнение е и личността на Петър Стоянов. 

Какви аргументи се изтъкват, за това, че НДСВ не издигна свой кандидат? 

НДСВ достатъчно задълбочено обсъди възможностите за участие в тези избори и намираме, че кандидатурата на Петър Стоянов е най-доброто не само от гледна точка на тясно политическите интереси на НДСВ, колкото в общонационален план.Вие споменахте, че е необходима по-висока формула на подкрепа на политиката по отношение на тежките реформи, означава ли това, че в по-дългосрочен план разчитате и на подкрепа за правителството на НДСВ?Всяка подкрепа за верните реформи и за продължаване на външнополитическия курс на България е добре дошла. Аз разбирам въпроса ви, че имате предвид т. нар. парламентарни аритметики, когато се търси една или друга парламентарна подкрепа за даден въпрос. Сегашното парламентарно мнозинство е достатъчно стабилно и солидно, но бихме се радвали, ако по онези ключови въпроси, които се отнасят до националните интерес, и мнозинството се разширява и получаваме подкрепа и от опозиционните политически сили. 

Доколко подкрепата ви за Петър Стоянов за президент би се оказала фактор за разширяване на парламентарното мнозинство? 

Не бих се наел да коментирам този въпрос. Не виждам индикации на добра воля за консенсусно поведение от страна на СДС, например. 

Това означава ли, че вие бихте преразгледали отношението си към Петър Стоянов, ако СДС продължи активното си опозиционно поведение в парламента? 

Не, тези неща нямат пряка връзка. В тези избори Петър Стоянов участва като независим кандидат и подкрепата на НДСВ за неговата кандидатура не може да се обвързва с една или друга позиция на СДС. 

А смятате ли, че по принцип преизбирането на Петър Стоянов би повлияло върху процесите в СДС ? 

Напълно е възможно. Допускам това. 

В каква принципна посока би повлияло? 

Вярвам, в посока на насърчаване на онези среди в СДС, които отричат интригите и не са свързани с негативите от предишното управление. Пак казвам – това е вътрешнопартиен въпрос и не е коректно да се коментира отстрани. 

Какво място има кандидатурата на Богомил Бонев в тези избори? Той беше един от политиците, които активно подкрепиха НДСВ още преди официалната му поява, а вие давате подкрепата си за Петър Стоянов? 

Това е нашата официална позиция и фактическата подкрепа, която ще окажем в тези избори, е за президента Стоянов. Що се отнася за кандидатурата на Богомил Бонев, аз я уважавам, но в този случай ние имаме ясно решение. 

При хипотеза, че при втори тур ще има съперничество между Петър Стоянов и Богомил Бонев възможни ли са изненади? 

Не допускам подобни изненади, тъй като подобна смяна на позициите при положение, че подкрепеният от нас кандидат ще има водеща позиция, би било крайно нелогично. 

Тоест, вие няма да промените позиция преди двата тура? 

Не виждам логика в такава промяна. 

Контролирате ли вашите симпатизанти, възможно ли е те да се ориентират към промяна на евентуалния опонент на Петър Стоянов при втори тур? 

Не бих могъл да изключвам. Нито един дисциплинарен корпус не е строго дисциплиниран. Възможно е някои от нашите избиратели да подкрепят друга кандидатура.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: