Новото време е работилничка във фабриката

„Новото време“ било работилничка във фабриката на НДСВ

Люба Будакова
 

Mediapool,

  Двадесет и двамата царски депутати от клуб „Новото време“ няма да бъдат изключвани от групата за фракционерство. Те успяха да убедят ръководството, че след като клуб „6 април“ се преоформи за един ден в „Новото време“, от правилата му е отпаднало всичко, което противоречи на правилника на ПГ на НДСВ. „Политическият съвет на НДСВ оцени като фракционерство създаването на клуба и взе решение за неговото разпускане“, заяви днес сутринта зам.-председател на партия НДСВ и министър на отбраната Николай Свинаров. Той обясни, че всичко е в ръцете на парламентарната група и че в бъдеще ще се види каква ще бъде формата на действие на клуба и какви ще са изявите му.Шефът на клуба Мирослав Севлиевски отрече да е получавал поръчение за разпускането му. Според него политическият съвет е дискутирал „6 април“, а не „Новото време“. „Имаше страхове, имаше забележки, на заседанието на парламентарната група казах, че те ще бъдат отчетени, смятам, че днес са отчетени“, каза Севлиевски.Временно примириеХапливите реплики и взаимните нападки на висок тон между членове на ръководството на НДСВ и „Новото време“ днес бяха прекратени, след като „фракционерите“ обявиха официално, че нямат за цел да искат оставки и да нападат шефовете на групата. Ръководството пък декларира, че очаква с нетърпение добрите им идеи и се оттегли в изчаквателна позиция.В сряда зам.-председателят на групата Борислав Ралчев обяви, че е възможно 22-та инициатори на клуба да бъдат изключени от ПГ на НДСВ, ако се окаже, че той противоречи на правилника на ПГ на НДСВ – т.е. ако има поименен състав, правила за влизане и излизане и се персонифицира. Като пример какво разбира под персонификация, той обясни, че не може дадена група от хора да си присвоява правото само те да имат свежи идеи.Днес депутатите от „Новото време“ обясниха, че нямат поименен състав. Мирослав Севлиевски от председател на клуба бе преименуван на координатор на ротационен принцип. Всеки от ПГ на НДСВ е свободен да влиза и да участва в дискусиите им. 22-та от „Новото време“ декларираха категорично, че нямат намерение да напускат групата. „Търсим начин не да променяме обещанията, а да направим политиката по-успешна – опитваме се да променим адекватността на метода“, обясни Емил Кошлуков.

„Новото време“ е просто една работилничка във фабриката НДСВ, заяви един лидерите на клуба Борислав Цеков и допълни, че това не е клуб на недоволните от ръководството или от нещо друго. Той описа предназначението на формацията така: „Ако НДСВ е фабрика, то този клуб е просто една работилничка вътре в тази фабрика, която работи за общия продукт, даван от фабриката“.

По време на пресконференцията си нововремци спазваха и правилото да не критикуват нито правителството, нито Пламен Панайотов и заместниците му. Напротив – те дори заявиха, че, ако до този момент идеите им не са били приемани на парламентарна група, част от вината била тяхна. Декларираха също, че няма да искат оставки. Миналата седмица Димитър Ламобвски настоя за .оставката на Николай Василев заради провала с Булгартабак. Днес той заяви, че го е направил в лично качество, а не като член на клуба и посочи, че „Новото време“ няма да взема кадрови решения.

Платформата на „Новото време“ обаче е изпълнена с нескрити намеци за несъгласие с ръководството. В нея е записано: „Демокрацията е шанс за проява на творчеството, инициативността и предприемчивостта на всеки човек – тя не е статукво, а кауза, която трябва да се защитава и отстоява ежедневно. Не от инертните, а от свободните. Не от мижитурките, а от мечтателите“. На въпрос обаче дали това означава, че хората извън клуба са мижитурки, Севлиевски отговори с усмивка: „Казвам само, че аз съм мечтател“. Проблемите не произтичат от трудността на задачата, а от неадекватността на метода, пише още в платформата, в която се отчита, че „отлагането на проблемите не води до тяхното разрешаване, а натрупване“. 

Като аргумент в защита на „Новото време“ Борислав Цеков цитира правилника на ПГ на НДСВ, според който всички депутати имали задължението да съдействат за осъществяването на целите, поставени от премиера в обръщението от 6 април и в програмата на НДСВ. „Нищо не се мъти, мътим само добри идеи“, посочи Цеков.

Ако към днешна дата много от нас са били наричани критикари, дисиденти, полудисиденти и т.н., днес ние казваме – не, ние сме критични към себе си и искаме суровината, която предлагаме, да е по-добра“, допълни Севлиевски.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: