Новото време ограничава Герджиков с промени в правилника

“Новото време” ще ограничава Герджиков с промени в правилника

Дневник, 11.02.2004 г.

„Новото време“ внесе промени в правилника на Народното събрание, съобщи председателят Огнян Герджиков. Автори на проекта за промените са Борислав Цеков и група народни представители.

Целта е да се ограничат правата на председателя Огнян Герджиков, да се премахне грасуването с чужди карти и да се блокира идеята за преместването на парламента в сградата на бившия партиен дом. Вносителите настояват проектът им да бъде разгледан в 14-дневен срок. Според промените председателят отстранява от едно заседание депутат, който гласува с чужда карта. По предложение на народен представител с решение на парламента председателят може да бъде отстранен за едно заседание, когато гласува с чужда карта или допуска това от други депутати, както и когато е взел участие в разискванията, без да е напуснал председателското място.
Отстраняването от едно заседание се налага и когато депутат оскърбява Народното събрание или държавния глава и ако призовава към насилие в залата или в сградата на парламента. Председателят е длъжен да отстрани за срок до три заседания депутат, който повторно гласува с чужда карта.

В мотивите си Борислав Цеков констатира, че в НС продължава противоконституционната практика на гласуване с чужди карти и председателят Огнян Герджиков не предприема мерки срещу това. В мотивите се уточнява, че по сега действащият правилник решението за преместване на парламента в друга сграда трябва да се вземе от самото Народно събрание и да предхожда всички админстративни актове и процедури като тези по Закона за обществените поръчки. Герджиков вече обяви резултатите от прлиключилия конкурс как да се реконструира сградата на бившия партиен дом. Нито председателят на НС, нито админстрацията на парламента имат право да вземат такова решение, се казва още в мотивите към проекторешението.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: