Срещу нас е мафията

Борислав Цеков: Срещу нас е мафията 

Интервю на Вера Александрова 

В.Новинар, 20.05.2003 г. 

„След като компроматната акция се провали с гръм и трясък и обществото осъзна, че тя е клеветническа акция, сега се минава към втори етап – опит за сплашване. Само че авторите на тези действия очевидно не знаят с кого се занимават.“

– Г-н Цеков, обади ли ви си Доктора, както призова в неделя Емил Кошлуков? – Не е нужно Доктора да се обажда на „Новото време“ или на някой отделен депутат. Той може да се обади на председателя на парламента, на управляващите, на опозицията, на комисията по вътрешна сигурност, на който намери за добре. Но смятаме, че е от изключително значение той да осъществи официален контакт с представители на парламента с оглед разплитането на някои от събитията през последните седмици.

– А защо сте убедени, че той разполага с информация за авторите на компроматния сценарий?– Вероятно има откъде.

– Какво ви накара да отидете в Лондон, за да търсите отговорите на скандала? – Поради неофициалния характер на срещите, не бих искал да ги конкретизирам. Ще кажа само, че тези срещи имаха и политически характер, включително и с представители на чужди институции, имащи информация и отношение към процесите в нашата страна.

– През цялото време загатвате, че знаете част от отговорите на компроматния сценарий, но не споменавате имена. Има ли замесени министри или други висши държавници в атаката?– Не е нужно да се споменават имена на този етап. Важното е да излезе истината и тогава ще се види какви са имената. Искрено се надявам, че в ръководните среди на НДСВ, в това число и на правителствено ниво, няма замесени в тази компроматна акция.

– Установи ли се какво е взето от апартамента на колегата ви Кошлуков? – Очевидно става дума за сплашване. След като компроматната акция се провали с гръм и трясък и обществото осъзна, че тя е клеветническа, сега се минава към втори етап – опит за сплашване. Само че авторите на тези действия очевидно не знаят с кого се занимават. Кошлуков например беше плашен и вкарван в затвора и по времето на Тодор Живков, плашен беше и по времето на Луканов и тайните служби на Милошевич го затваряха и биха в Сърбия преди години. Та някакви доморасли престъпни среди трудно биха могли да го уплашат. Но очевидно това е целта на този обир, който всъщност е обиск, защото на практика нищо ценно не е взето. Липсват определени документи, без обаче да се знае, че всички документи, които по някакъв начин разкриват истината или поне част от истината за компроматната война, са набирани както у нас, така и в представители на чужди институции.

– Получавал ли е заплахи някой от „Новото време“?– На този етап не. Но не бих се изненадал. Срещу нас е огромна престъпна структура, срещу нас на практика е мафията и в този смисъл очаквам всичко. Но сме твърдо решени да изпълним своята политическа задача и да водим безкомпромисна борба. И тук от изключително значение е и парламентът, и МВР, и останалите държавните институции заедно да водят тази борба.

– ДПС призова за ремонт на кабинета, СДС и БСП готвят вот на недоверие. Смятате ли, че компроматният скандал може да убеди премиерът да поиска оставката на МВР-шефа Петканов? – Не бих се ангажирал с коментар за това какво би предприел премиерът в резултат на исканията за вот на недоверие. Смятам, че мнозинството ще се мобилизира и аргументирано ще успее да отхвърли тези искания от страна на опозицията.

– Ще искате ли публично извинение от ръководството на МВР за дискредитирането на депутата Севлиевски и министрите, свързани с „Новото време“?– Ако проверките, които включително Главна прокуратура извършва, докажат, че има виновни служители на МВР – да. Но вярвам, че няма никакви проблеми в ръководството на МВР и всички заедно трябва да бъдем една коалиция срещу октопода. В нея, разбира се, трябва да включим активно и гражданското общество. Това е и голямата цел на инициативата на комисията по въпросите на гражданското общество за създаване на център, в който гражданите ще могат денонощно да предоставят сигнали за корупция по различните етажи на държавната власт.

– Смятате ли, че обирът в дома на Кошлуков е отговорът на МВР за острите въпроси на „Новото време“ към полицията? – Има си хас да е така. Не вярвам, че има такова нещо, напротив, очаквам служителите на МВР да си свършат работата и да намерят тези, които са проникнали и са търсели нещо в жилището на Кошлуков. Притеснителното е, и това е големият проблем, който не произхожда от този конкретен инцидент, а от хилядите подобни, че очевидно на ниските нива полицията е твърде мудна и не си върши работата.

– МВР обаче видимо се изостря спрямо вас. Зам. вътрешният министър Румен Стоилов поосмя идеята на Кошлуков „гражданите да ни дават сигнали“ с израза „открива топлата вода“.– Това си е мнение на този господин. Подобни инициативи съществуват в почти всички западни държави и в САЩ. Аз самият по линия на неправителствения сектор съм участвал преди години в работата на подобни приемни на общинско ниво. А това как някой ги оценява зависи от широтата на неговата компетентност.

– Какво предстои? Ще разкривате ли нови истини от компроматния сценарий?

– Ще работим за разкриване на истината за всичко това. Вярвам, че ще успеем и не за друго, а защото един път завинаги подобни компроматни акции трябва да бъдат разобличени пред обществото и да им се сложи край.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: