Ще има промени в кабинета след дискусия или след вот

Борислав Цеков: Ще има промени в кабинета – след дискусия или след вот

Дневник, 13.11.2003 г.

В: Новото време ще направи ли предложение за промени в кабинета?

– Позицията на ДПС за необходимостта от преподреждане на управлението е рационална и разумна, очевидно някои ръководители на НДСВ както обикновено не са в час. Промените в кабинета този път ще бъдат извършени в парламента и от парламентарните политически сили.

В: От ново мнозинство ли?

– Ново мнозинство – не, но ще има променен кабинет. Обществото го очаква, резултатите от изборите са доказателство. Мандатът на този парламент няма да завърши със същия кабинет. Нова политическа перспектива ще бъде очертана и на тази основа би се създала нова политическа структура. В: Самото „Ново време“ ли ще инициира тези промени?

– „Новото време“ като цяло ще се обедини около такава позиция, която ще предложи на групата на НДСВ по-нататък. В: Съгласувани ли са действията ви с ДПС?

– Това е въпрос за анализаторите и коментаторите.

В: С друг премиер ли трябва да е новият кабинет?

– Познавайки характеристиките на мнозинството, не смятам, че това е възможно, дори и да беше нужно. Но че ще има ремонт на правителството, ще има. Има два пътя – или да е резултат от дискусия между коалиционните партньори, или да стане по принудителен път след вот на недоверие. Аз ще работя промените да са резултат от нормална дискусия между НДСВ и ДПС.

В: Възможно ли е при вот на недоверие „Новото време“ да гласува против правителството?

– Защо трябва непременно „Новото време“? Може току-виж Даниел Вълчев да гласува.

В: Ще стане ли „Новото време“ партия?

– Партия като самоцел не може да се създава. Ако „Новото време“ успее да очертае нови политически хоризонти, то ще се обособи като политически субект. Ще работя да се очертаят такива хоризонти. Предложих извънреден конгрес, нов устав, но от реакциите в Политическия съвет е ясно, че тези хора живеят във виртуален свят, че са обзети от безумна алчност за власт и постове. Формулата „партия НДСВ“ е изчерпана.

В: Какъв срок си поставяте?

– За тези неща няма срокове.

В: Как възприемате идеята на Кошлуков за нова група?

– Емил Кошлуков е един от лидерите в НДСВ, да не кажа единственият, който е в състояние да очертае нови перспективи. Той е бил двигател на промените винаги от 1990 г. Каквото е казал Кошлуков, обикновено се е случвало. ……….Използвани са въпроси и на други медии  

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: