Становище на Светия Синод от 6 юли 2001 г.

 

 

 

Б Ъ Л Г А Р С  К А  П А Т Р И А Р Ш И Я

СВ. СИНОД

№ 910                                  

6 юли 2001 г.                                  

С О Ф И Я                               

 

 

ДО

НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО СИМЕОН ВТОРИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТА НА КОАЛИЦИЯ

НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ „СИМЕОН ВТОРИ”

 

ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО,

 

         В Св. Синод постъпи писмо, вх. № 1206 от 5 юли 2001 година, на г-н Борислав Цеков, народен представител от П Г на НДСВ, с което изпраща внесения в ХХХІХ-то НС от него ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА.

         Св. Синод в пълен състав, в заседанието си на 6 юли 2001 година, прот. № 41, със задоволство изслуша представения ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА.

         На всеки добросъвестен гражданин в Република България е известно кога, как и от кого бе създаден разкола в светата ни Родна Православна Църква. Този антиканоничен и противозаконен факт почти десет години продължава да предизвиква смут сред православните християни, а  едва ли не и сред целия ни народ. Той бе създаден целенасочено и се подържа методично от определени среди, с цел да се подриват вековните устои на Българската православна църква кърмителка, пазителка и вдъхновителка на българския народ и нация. Средствата, с които си служат създателите на разкола за постигане целта и техните домогвания са непочтени и неоснователни. Отправят се обвинения срещу духовници, окупирани са църкви, манастири и църковни имоти, разграбва се църковно имущество, упражнява се морален тормоз над каноничното духовенство и т.н. Жалко, че всичко това става със съучастието на държавни и общински институции и особено на Дирекция “ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ” при МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, които незакономерно с конкретни действия и актове толерират зловредния разкол в Българската православна църква, а от там и разбиване устоите на Държавата.

         В тази изключително тревожна и съдбоносна за всички православни българи обстановка, Св. Синод на Българската православна църква високо цени изразената от Вас готовност за осъществяване на духовно възраждане и икономическо развитие в страната ни. В тази връзка се обръщаме  към Вас като ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТА НА КОАЛИЦИЯ НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ “СИМЕОН ВТОРИ” и към депутатите от ХХХІХ-то Народно събрание с надеждата, че най-сетне ще бъде приет Закон за вероизповеданията. Св. Синод приветства законодателната инициатива на народния представител от П Г на НДСВ г-н Борислав Цеков, който добре е схванал акцента във Вашето заявление за духовността и още в първия ден на новоизбрания парламент внесе законопроект, уреждащ проблемите на вероизповеданията в България. Намираме този законопроект за добра основа на една бъдеща законодателна уредба и искрено се надяваме на скорошно обсъждане и решаване на тези въпроси в интерес на всички български граждани и със зачитане на достойнството и историческата роля на Българската православна църква.

Настоятелно молим относно въпросите, засягащи Българската православна църква, да имаме пряк контакт по време на тяхното разглеждане в парламентарните комисии.

В близко време ще Ви изпратим и писмено СТАНОВИЩЕ на Св. Синод по ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА.

         Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател,

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

 

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: