Писмо на Светия Синод до премиера – 8 май 2002 г.

 БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

СВ. СИНОД

№577

08 май 2002г.

1090, СОФИЯ, ул.Оборище 4

 

До

Г-н Симеон Сакскобургготски

Председател на Министерския съвет

Т У К

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 

         Св. Синод на Българската православна църква в редовното си заседание на 01 май 2002 година, протокол № 18, реши да се обърне за пореден път към Вас като титуляр на държавната изпълнителна власт и като лидер на управляващата политическа сила в Република България.

         Не можем да не изразим огромното си разочарование от нерешаването на проблемите, свързани с Българската православна църква, които нееднократно сме представяли пред Вас като юридически и политически. Точно поради това те могат да бъдат решени единствено по законодателен път, за което е потребно политическа воля и най-вече лично Вашата воля като безспорен авторитет, имащ своето категорично влияние над политическото мнозинство.

         След последната ни среща в Св. Синод с Вас и с Председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, на която Ви представихме становището на Св. Синод относно законопроекта за вероизповеданията, внесен от народния представител от НДСВ Борислав Цеков, в Народното събрание бе създадена временна проучвателна комисия по религиозните въпроси, която на заседанието си от 26 април 2002 година взе решение да настоява пред постоянната комисия по правата на човека и вероизповеданията да разгледа на първо четене законопроектите по вероизповеданията.

         За наше дълбоко съжаление точно от Вашето политическо мнозинство на 26 април 2002 година бяха внесени още два законопроекта – от Лютви Местан и Ахмед Юсеин от ДПС и от Кирил Милчев и Рупен Крикорян от НДСВ.

         Тази законодателна инициатива показва, че управляващото мнозинство няма единна позиция относно обществените отношения, отнасящи се до вероизповеданията и най-вече до Българската православна църква.

         Внасянето на втори проект за вероизповеданията от народните представители от НДСВ говори за несъгласуваност или двойнствена политика относно Българската православна църква.

         В отстояване на Православната вяра и Църква няма място за личностни изяви, претенции за монопол над идеята и още по-малко за вътрешнополитическа конкуренция.

         Със съжаление констатираме, че и двата проекта – на Лютви Местан и Ахмед Юсеин, както и на Кирил Милчев и Рупен Крикорян не спомагат за признаване на Българската православна църква със закон. Предполаганата съдебна регистрация е абсолютно неприемлива, тъй като Източното православие е традиционното за Република България и Българската православна църква повече от която и да е друга Институция в обществената система на държавата заслужава да бъде призната единствено и само с нормите на закона.

         Доказателство, че тези въпроси трябваше своевременно да бъдат решени е, че тъй нареченият митрополит Инокентий заведе молба и вече тече съдебно дело във ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД срещу Министерския съвет, който Вие ръководите, като по този начин отново изпълнителната власт и Църквата са хвърлени в съдебни процеси, които се водят от десет години и все повече задълбочават кризата.

         Св. Синод ясно и категорично заявява, че поддържа вече връченото Ви СТАНОВИЩЕ в подкрепа на законопроекта за вероизповеданията, внесен от народния представител от НДСВ Борислав Цеков.

         Отново изразяваме безрезервната си подкрепа по всички принципни въпроси, които сме изложили в СТАНОВИЩЕТО си до Вас и Народното събрание.

         Изразяваме духовната си радост и задоволство, че своя еднозначна подкрепа за законопроекта на Борислав Цеков изрази и новия директор на Дирекция по вероизповеданията при Министерски съвет в становище, което представи в Народното събрание.

         Разчитаме на Вашия авторитет като предано чедо на Българската православна църква и като имаме предвид нееднократно заявяваното от Вас искрено желание да помогнете на Българската православна църква и нейното ръководство – Св. Синод с Председателствуващия го Максим Патриарх Български и Митрополит Софийски, като нейни единствени и канонични представители.

         Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател,

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

 

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

                                                            

 

 

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: