Правим нова дясна сила

 Стандарт 26.01.2004Стратегията за борба с престъпността не решава проблемите с взривовете

Правим нова дясна сила

Няма оправдание за слабостта на МВР, казва Борислав ЦековБорислав Цеков е роден на 19 януари 1972 г. в София. По професия е юрист, работил е в областта на конституционното и административното право. В 39-ото народно събрание влиза от силистренската листа на НДСВ. Парламентарната му дейност включва участие във временните комисии по правилника и организацията на работата в НС и по религиозните въпроси, както в постоянните комисии по правните въпроси и по европейската интеграция. Един от основателите на клуб „Новото време“. От 10 юли 2003 г. е зам.-председател на парламентарната група на НДСВ. 

– Г-н Цеков, кой трябва да понесе отговорността за ескалиращата престъпност в страната?

– От ключово значение е да се отбележи напредък в борбата с престъпността. Такъв обаче няма. И тук отговорността е изцяло на изпълнителната власт и в частност на МВР. Това, което парламентът трябва да направи – и прави, е приемането на някои поправки в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Както и на новата стратегия за борба с престъпността. Но това съвсем не е предусловие за успех срещу организираната престъпност. И в момента няма никакви законови пропуски, които да оправдават слабостта на МВР. Тя е видима за цялото общество. Това за мен е ключовият въпрос. Въпросът за отговорността ще бъде обсъждан в парламентарното мнозинство.

Много хора говорят за оставки

От съществено значение е да чуем и мнението на премиера. Трябва ли някой и кой е този, който трябва да понесе отговорността. Очаквам в контекста на тази дискусия да разбера какво мисли министър-председателят.

– Кога? Направихте ли очаквания анализ на работата на правителството?

– Цялостен анализ все още не е правен. А дискусиите за ескалиращата престъпност в страната и неспособността на МВР да я овладее са съвсем регулярни в парламентарното мнозинство. Вярвам, че след като Народното събрание обсъди внесената от Министерския съвет стратегия, ще имаме далеч по-ясни отправни точки за осъществяване на контрол по тези въпроси.

– Доколко тази стратегия ще реши проблемите с престъпността?

– Тази стратегия не решава нищо. Единствените, които решават проблемите, са правителството и в частност МВР. Те носят отговорността пряко и ежедневно. Имат целия законов инструментариум и всички необходими правомощия, за да се справят с основната си задача – да гарантират сигурността на гражданите, бизнеса и държавата.

– Какво представлява стратегията?

– Тя е документ, чрез който Народното събрание ще получи в голяма степен базата, за да оценява дейността на правителството и МВР. Именно затова парламентът задължи кабинета да внесе такава стратегия. Но тя не е никаква предпоставка за това МВР да си върши добре работата. Просто там трябва да се работи. Съзнавам напълно огромните предизвикателства, пред които е изправен професионалният състав на МВР. Надявам се, че под ръководството на главния секретар ген. Бойко Борисов те ще успеят да мобилизират целия си потенциал, за да се справят със ситуацията. А в по-дългосрочен план – МВР се нуждае от реформа. И тя трябва да е насочена към създаването на ясни механизми за парламентарен и граждански контрол върху службите за сигурност. Защото там все още властва в немалка степен един остатък от миналото. Това е тоталитарният манталитет, че МВР е не само гарант за сигурността на гражданите и държавата, а и играч в бизнеса и политиката. Голям проблем, който ще бъде решен с цялостни нормативни промени.

– Какво все пак предвижда стратегията, какви са основните мерки в нея?

– Тя е разделена на две. От една страна са задачите – краткосрочни и дългосрочни, а от друга – конкретни мерки за осигуряване сигурността на гражданите. Като цяло това е рамков документ, не е разчетен по дни и часове. Но той дава посоката, в която трябва да се работи. В него има дискусионни моменти, има мерки, които вероятно ще бъдат обсъждани доста драматично в пленарна залаТакива са някои идеи, свързани с разкриването на данъчната тайна. Очаквам бурен дебат и по законопроекта за конфискация на имущества, придобити по престъпен начин. Важното е, че този документ е рамката, чрез която депутатите ще оценяват дейността на правителството в сектора на борбата с престъпността.

– Опозицията заяви, че подготвя вотове на недоверие на правителството, включително и за престъпността. Има ли вероятност такъв вот да мине в парламента?

– Първо трябва да се внесе такъв вот и да се видят мотивите за него. Това са неща, които ще се обсъдят в парламентарната група спокойно, прагматично и най-вече с оглед интересите на обществото. Коментарите – след като видим внесен вот на недоверие. Трябва да се прецени доколко мотивите почиват на нещо реално и доколко са израз само на политически боричкания. Тогава групата на НДСВ ще вземе решение по какъв начин да отговори в пленарна зала на аргументите.

– Може ли обаче „Новото време“ да вземе решение, различно от това на парламентарната група?

– Не мога да прогнозирам нищо. Първо, защото самият вот на недоверие все още е хипотеза. И второ – трябва да чуем какво се обсъжда в цялата парламентарна група, преди да преценим своето поведение.

– А какво въобще става с „Новото време“? Има ли го?

– Расте, но не старее. И вярвам, че тази година ще бъде на „Новото време“. Смятам, че това, което ще осъществи като политически действия клубът, ще има сериозно значение за развитието на политическия живот у нас с оглед на следващите парламентарни избори.

– Тоест все пак ще се отделите в самостоятелна партия и група?

– Когато вземем такова решение. Сериозният политик не би трябвало да гради само хипотези. Затова не искам да изпадам в такива позиции.

– Появиха се упреци към представителите на клуба, че заявявате неща, които не изпълнявате?

– Не знам нещо, което е казвано от „Новото време“, да не се е случило. Случва се обаче някой да очаква нещо, което някой друг някъде му е подшушнал. Това обаче не значи, че „Новото време“ има такава позиция. Щом вземем решение по какъв начин ще осъществяваме идеите си за реформи, ще го оповестим официално. И ще го направим убедително и категорично. За да няма никакви съмнения в това, което правим.

– Г-н Кошлуков обяви официално, че ще ставате партия.

– Не виждам нищо лошо в това. Той не е лидер, който си хвърля думите на вятъра. Смятам, че за следващите парламентарни избори е необходимо ново политическо обединение. Тъй като старите партии получиха звучен шамар на местните избори. Хората, отвратени от старата политика, трябва да намерят своя изразител. Дали ще бъде „Новото време“, дали друга формация – убеден съм, че на следващите избори ще има ново политическо обединение в дясното пространство. То ще обедини хората, които искат България да излезе отвъд кошмарите на прехода.

– Доколко процесите в „Новото време“ са свързани с това, което се случва в СДС?

– Случващото се в СДС е тревожно, но неизбежно. Вярвам, че синята партия ще се стабилизира. Защото би трябвало да изиграе ключова роля в създаването на убедителна дясноцентристка алтернатива за следващите избори. Що се отнася до връзка между процесите в СДС и „Новото време“ – няма такава.

Юлиана Ончева

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: