Премахмането на депутатския имунитет е неприемливо

Борислав Цеков: Премахването на депутатския имунитет е неприемливо

Mediapool,  4 Юли 2002  Правомощията на президента безспорно са въпрос, който трябва да се обсъди. Трябва внимателно да се види дали да се увеличат функциите му, за да ги направим адекватни на прекия вот за държавен глава и той да има реални лостове за действие или да се намалят и той да се избира от Народното събрание.

Не приемам предложението на СДС прокуратурата да мине към изпълнителната власт. За разлика от западноевропейските държави, България не е стигнала до онази степен на демокрация, така че да не се използва за политически цели, каквато възможност би имало, ако бъде извадена от съдебната власт. Аз се страхувам, че подобен ход за преместване на прокуратурата и следствието ще създаде опасност от използването й за разчистване на политически сметки.

Съвсем несъстоятелни са въпроси като премахване на имунитета на народните представители, защото той е гаранция за възможността на депутатите свободно да изказват своите политически позиции и да не бъдат преследвани за тях.

Падне ли депутатският имунитет, пада и имунитетът на кандидат-депутатите. Имайки предвид българската политическа действителност, това означава, че всеки кандидат за народен представител ще може да бъде дори спекулативно задържан, а докато се разбере истината, изборите ще са отминали, обясни той. Подготвяните от мен и от депутати от НДСВ промени в избирателната система са сходни с позицията на ОДС – да се даде възможност хората да избират депутатите, а не партийните централи.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: